Au trecut peste 150 de ani de la începerea exploatării aflorimentelor din zona Văii Jiului, iar minerul a rămas la fel. Același om fără frică de întuneric, de adâncurile pământului în care „aurul negru” le este acoperiș.
Munca pe care o prestează este dificilă, minerii din Valea Jiului veniți cei mai mulți din alte zone ale țării au rămas fideli regiunii dintre Jii, au rămas o familie, cerul gri spre care priveau ei și copiii lor nu a făcut să renunțe la ceea ce au învățat să facă. Surpările, exploziile care au luat viețile a sute de mineri nu i-au înfricoșat și au continuat să intre în „fundul pământului”. Să dea „aur negru” României.
Regimurile politice au încercat mereu să-i umilească, să-i dezbine, dar minerii și-au apărat cu libertatea, cu viața locul de muncă. Grevele minerilor din 1929 și 1977 au rămas în istorie.
Numele minerilor ce au plătit pentru ca noi astăzi să avem o pâine pe masă e știu de putini, de aceea uneori e bine să-i amintim pe o parte dintre ei: Constantin ILIE, Vasile GUZU, Gheorghe COSTACHE, Adolf FLAMAN, Gheorghe DUMITRACHE și Gheorghe VITEZ, Petru DARAGICS și Ion TODERAȘCU, Alexandru DABELEA, Ioja SORTAN, Vasile CĂILĂ, Gheorghe MANILIUC, Carol NAGY, Cornel SILVESTER, Petru PETACA.
Aceștia au fost uitați de autorități, dar din octombrie 2016 la inițiativa fostului senator din Valea Jiului – Haralambie VOCHIȚOIU – s-a promulgat legea prin care aceștia beneficiază de reparații morale și materiale. Niciodată nu e prea târziu. Perioada post-decembristă a situat minerii din Valea Jiului într-un tablou spre care mulți nu au mai vrut să privească. Astăzi, privim noi, cei din Vale spre aflarea unui adevăr, acela de a vedea cine a suflat spre lămpașe încercând să le stingă de-a lungul acestor ani.
E timpul să se facă dreptate pentru oamenii adâncurilor, dreptatea minții. E timpul să vină în fața lor toți cei care au condus mineritul din anii ’90 până acum și să-i privească în ochi pe acești oameni, să le explice de ce au renunțat să lupte pentru extragerea „aurului negru”, unde s-au dus banii de investiții în minerit și ce a făcut clasa politică și guvernele care s-au perindat pentru această zonă? Nimic! Pentru că astăzi, minerii sunt din nou în stradă și astăzi stă în fața lor doar conducerea actuală a CEH, instalată de doar 3 luni. Unde s-au pierdut cei 26 de ani???
Acum, când puterea este deținută de partidul care a câștigat alegerile în Valea Jiului, dragi mineri, rugați-i să se uite spre voi, nu spre scaunele din Parlament, cereți-le în schimbul votului pe care l-au primit, pâinea copiilor voștri, niciodată nu e prea târziu!
Cristina CIUCU
Sursa:http://voceastrazii.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu