Radio Bunelu

Pregătirea mașinii pentru iarnă. Sfaturi utile de sezon



Pentru a face pregătirea mașinii pentru iarnă corect nu trebuie să fii un specialist. Cu echipamentul adecvat, acest lucru poate decurge foarte repede.

Înainte de primul îngheț mai mare, trebuie să avem în vedere pregătirea mașinii pentru iarnă. Pentru asta nu este nevoie să fii un specialist al tehnicii, multe activități fiind ușor de făcut și explicate chiar în ghidul de utilizare al mașinii.

Verificări simple

Pe lângă schimbul de anvelope, trebuie să puneți în instalația pentru spălarea parbrizului un lichid special, rezistent la temperaturi joase. (1) Acesta va preveni înghețarea instalației și deteriorarea acesteia. Lichidul trebuie să reziste măcar până la minus 20 de grade. Cel mai bine îl testați cu o baghetă de măsurare (2) la benzinărie. De asemenea, verificați și antigelul. Cine uită să facă asta riscă să îi înghețe lichidul în instalație, cu consecințe nefaste asupra motorului, putându-se chiar ajunge la o defecțiune a acestuia. Și aici, protecția trebuie să fie de cel puțin până la minus 20 de grade Celsius.
Pregatirea masinii pentru iarna_2
1. Lichid de parbriz de iarnă pentru instalația de spălare a geamurilor există la fiecare benzinărie. Acesta previne înghețarea instalației și deteriorarea acesteia.
DE_A-STF
2. Cu o baghetă de măsurare se poate verifica nivelul antigelului și al lichidului de parbriz.
De asemenea, este bine să verificați și nivelul uleiului (3), pentru că, iarna, lubrifiantul acumulează, din pricina perioadei mai lungi de rulare la rece, mai multă apă din condens, lucru care poate fi confirmat dacă sub capac se află un fel de noroi verzui, ca o emulsie. Dacă apare această situație e nevoie de o verificare tehnică, chiar dacă planul de întreținere spune altceva.
CMYK
3. Mai ales iarna, în instalația de frânare și în ulei se poate depune apă, de aceea controlați mai des.
Și bateria are nevoie de o verificare atunci când facem pregătirea mașinii pentru iarnă – mai ales dacă acumulatorul are deja ceva vechime, există pericolul ca el să intre în grevă la primul îngheț. Cu ajutorul unor testere speciale pentru sistemul electric, puțin costisitoare, se poate verifica nivelul de încărcare. În funcție de model, aparatul poate să vă dea și informații despre starea bateriei.
Deoarece zilele sunt mai scurte și nopțile, mai lungi, e bine să vă verificați și farurile (4). Asta este o treabă care poate fi făcută doar în service.
Pregatirea masinii pentru iarna_3
4. Verificarea farurilor: până la sfârșitul lunii octombrie, atelierele auto verifică gratuit instalația farurilor și efectuează reglaje.
(5) E bine să investiți câțiva lei în produse speciale de îngrijire. Un pic de silicon va preveni înghețarea chederelor de la uși.
DE_AS_FIT_IN_DEN_WINTER_113
5. Uleiul de silicon previne înghețarea cauciucului de la portiere.
(6) Pulberea sau uleiul de grafit în încuietori are același efect, iar cu ceară de mașină poate fi protejată vopseaua, lucru destul de important iarna. Ceara formează un strat protector și protejează de rugină. În acest context, trebuie să vă uitați și după zgârieturi deja existente, care trebuie reparate înainte de împrăștierea primelor materiale antiderapante, altminteri oferim suprafață de acțiune pentru rugină. Pentru mici zgârieturi e suficient un creion special, dar orice trece de asta este treabă de specialist.
DE_A-ZL
6. Și la mașinile moderne, mecanismul de închidere al portierelor poate avea de suferit. Cu pulbere sau ulei de grafit, șoferii își pot proteja încuietorile de la mașină.
Un lucru la care mulți șoferi nu se gândesc este controlarea ștergătoarelor (7). Pentru ca să funcționeze corect și pe timp de iarnă, cauciucul nu trebuie să fie crăpat și nici poros.
Pregatirea masinii pentru iarna_6
7. Pentru o vedere bună: dacă este crăpat sau poros, cauciucul ștergătoarelor trebuie schimbat.

Verificare la service

Cine nu vrea să efectueze singur verificările poate să accepte și oferte din partea service-urilor auto. Majoritatea au oferte pentru verificări de iarnă. De regulă, o astfel de verificare include tot ce e important, de la verificarea lichidelor la setarea farurilor.
Sursa: https://www.amsonline.ro/

Niciun comentariu: