Radio Bunelu

''ORCHESTRA RECICLATA'' TRANSFORMA GUNOIUL IN MUZICA

mc 568 orchestra 01
Cateura, la periferia orașului Asuncion, Paraguay, este o comunitate formată în jurul gropii de gunoi. Majoritatea oamenilor de aici trăiesc din vânzarea sticlelor de plastic sau a altor obiecte pe care le pot recicla de la gunoi. Peste tot este numai gunoi. Sărăcia și lipsa educației sunt combinația cea mai nepotrivită pentru locuitori, mai ales pentru copii și tineri, care sunt expuși în fața delicvențelor și drogurilor. În ultimii șase ani, o frântură de speranță a răsărit și în Cateura prin muzică. Aceasta sună astfel...
Orchestra reciclată... Poartă numele acesta deoarece toate instrumentele sunt făcute din materiale găsite la gunoi sau țevi de apă care au devenit saxofoane. Furculițe, cuțite, linguri și monede au devenit chei. Canistrele și tăvile pentru copt sunt folosite pentru a face din ele viori. Tobele sunt realizate din radiografii, paleți, sau din coșuri de gunoi. Totul a început de la ideea unui profesor de muzică de a-i ține pe copii departe de stradă și de groapa de gunoi. Favio Chavez, dirijorul orchestrei bisericii, conduce acest proiect inovator.
''Acesta este un proiect social ce folosește muzica drept catalizator. Muncim intensiv alături de multe familii și mulți copii. Propunem o schimbare a vieții în ce privește viitorul. Aceasta este o misiune. Simt prezența lui Dumnezeu. Cred că lucrurile se desfășoară potrivit planurilor Sale'', spunea Favio Chavez, dirijor.
Acest proiect este posibil și datorită unui adunător de gunoi, care acum a devenit un lutier, care s-a ocupat încă de la început de găsirea materialelor pentru realizarea instrumentelor muzicale.
''Gunoiul nu este gunoi. Dacă ai idei creative, poți să faci orice cu el'', spunea Nicolas Gomez, lutier.
''Cred că trebuie să fim mulțumitori pentru darurile pe care le primim și trebuie să fim responsabili, deoarece cu aceste daruri ar trebui să le slujim și altora.  Asta spune și Biblia. Nu poți să ascunzi lumina sub masă. Lumina trebuie pusă în locul de unde să lumineze întreaga lumea'', spunea Favio Chavez, dirijor.
Orchestra luminează comunitatea din Cateura. Până în urmă cu câțiva ani, nimeni nu auzise despre acest loc, dar lucrurile s-au schimbat, mulțumită trailerului unui film documentar: „Landfill Harmonic”.
mc 568 orchestra 02În ultimii ani, orchestra a fost invitată să țină concerte în toată lumea. A primit premii din partea familiei regale olandeze și spaniole. Favio Chavez și copiii din Cateura au ținut cursuri la conferințele TED și sunt o sursă de inspirație pentru milioane de oameni.
''Faptul că nu ai nimic nu este o scuză pentru a nu face nimic. Prin ceea ce facem suntem un exemplu. Mi-am dat seama că nu trebuie să existe invidie în viața mea deoarece totul se întâmplă cu un scop. Știu că este lucrarea lui Dumnezeu'', spunea Estela Mary Leon, 14 ani.
Andres are 20 de ani și este în orchestră de la 17 ani. A participat la concerte în peste 20 de țări, dar își dorește să rămână în Cateura pentru tot restul vieții ca să participe la transformarea ei într-o comunitate model:
''Când călătorești în întreaga lumea ți se schimbă gândirea. De ce nu poate să fie și țara noastră la fel? De ce nu poate și comunitatea noastră să fie la fel? Unii se nasc și au totul, alții nu. Fiecare trebuie să progreseze în felul lui. Acesta este modul nostru: prin muzică, prin reciclare. Poate că schimbăm o parte din societatea noastră și mentalitatea oamenilor.''
mc 568 orchestra 03''În comunitățile precum cele din Cateura, chiar și casele sunt realizate din gunoi reciclat. O vioară obișnuită ar costa mai mult decât o casă, dar aici, imposibilul devine posibil. Muzica produsă de instrumentele reciclate dau speranță nu numai copiilor din această comunitate din Paraguay, dar și celor din întreaga lumea'', spunea Gabriela Martinez.
Urmând exemplul celor din Paraguay, în 2014, a fost realizată o orchestră reciclată în Spania. Din orchestră fac parte 50 de copii care erau amenințați cu marginalizarea. Acesta este primul dintre multele proiecte inspirate de comunitatea din Cateura. Datorită efortului depus și concertelor, copiii au reușit să cumpere o proprietate. Aici se va construi cel mai mare Conservator din zonă, cu 20 de săli de clasă în care vor putea studia cei 200 de copii care deja frecventează Școala de muzică. Și un amfiteatru unde vor încăpea 300 de persoane. Acesta va funcționa și ca centru al comunității. Vor avea loc pentru clase gratuite de lucru manual pentru cei din Cateura. Aceștia oferă și burse pentru ca toți elevii să poată mearge la liceu.
''Soluția nu este să fugi dintr-un loc. Soluția este să îl schimbi. Mai întâi trebuie să ai proiecte și apoi, vor veni și resursele. Ideile schimbă lumea'', spunea Favio Chavez, dirijor. 
Stire difuzata in Mapamond crestin 568 - iunie 2015 - ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/


Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/stiri/mapamond-crestin/4321-orchestra-reciclata-transforma-gunoiul-in-muzica#ixzz3cdNFw58g

Niciun comentariu: