Radio Bunelu

Cum poate aprecierea să schimbe oameni

...să placă bărbatului ei
Una din cele mai frecvente întrebări pe care o primesc în şedinţele de consiliere este: „Cum pot să îl schimb pe soţul/soţia mea?” Mulţi, foarte mulţi s-au căsătorit cu gândul destul de păgubos că îl pot schimba pe celălalt după căsătorie şi puţini, foarte puţini au reuşit să facă asta. Dorinţa de a îl schimba pe celălalt este de altfel destul de problematică întrucât de foarte multe ori în spatele ei se află doza personală de egoism. În definitiv celălalt are dreptul să fie cum vrea şi orice schimbare trebuie să înceapă de la noi. Căsătoria odată oficializată presupune acceptarea celuilalt aşa cum este, deci nu pot fi impuse condiţii noi pe parcurs decât cu acceptul ambelor părţi.
Să credem că oamenii nu se schimbă după căsătorie e utopic, problema e că ei nu se schimbă cum am vrea noi, nu că nu se schimbă. Totuşi, sunt cazuri în care soţul sau soţia ar vrea prin viaţa sa să influenţeze în bine pe partenerul care, fie se poartă necuviincios, fie are probleme cu alcoolul sau alte patimi, fie e leneş, inactiv în relaţie, neimplicat în educarea copiilor sau câte şi mai câte variante pot fi. Ei bine, una din cele mai eficiente metode este cea a aprecierii.
De ce e eficientă? Pentru că mai întâi lucrează sau trebuie să aibă efect în cel care vrea să schimbe şi mai apoi în celălalt şi pentru că realizează o schimbare de perspectivă.
Cum îl schimbă aprecierea pe omul care alege să aprecieze? Păi dacă îţi propui să schimbi ceva în celălalt prin această metodă ea te va obliga să îi vânezi celuilalt lucrurile bune şi nu greşelile. Aprecierea presupune mulţumirea, remarcarea aspectelor pe care celălalt le face bine. Pentru a „vedea” acele aspecte trebuie să schimbi modul de a îl vezi. Dacă până atunci greşelile erau cele care îţi atrăgeau atenţia, greşelile erau singurele pe care le vedeai, acum alegi voit să observi foarte bune, atitudini bune, calităţi, eforturi cât de mici, iar asta te va focaliza pe latura pozitivă a celuilalt. Deja vorbim de o repoziţionare a criticului şi nemulţumitului din „apreciator” deja nu mai „hrăneşte” spiritul justiţiar şi vederea paiului din ochi, ci alegi să încurajezi orice tentativă bună. Devii un vânător de fapte sau atitudini bune. Asta înseamnă o schimbare radicală care este un efect complementar benefic schimbării celuilalt.
Mai mult, mulţumirea este una din cele mai bune şi plăcute companii în viaţă. Prin focalizarea pe a mulţumi categoric devii o companie plăcută. Atenţie aici, nu exageraţi cu aprecierea ca aceasta să nu devină laudă, că atunci vorbim de manipulare. Aprecierea se face în cuvinte sincere, bazate pe realitate. Mulţumeşti, apreciezi, dai pupicuri, îmbrăţişări, mici cadouri pentru faptele sau atitudinile bune iar la cele pe care nu vrei să le încurajezi încerci să nu critici ci să nu oferi aceste recompense. Lauda va strica socoteala. De fapt lauda se foloseşte atunci când îl consideri pe celălalt mai tâmp şi încerci să îl cumperi în speranţa că nu se va prinde.
Cum îl schimbă aprecierea pe omul apreciat? Principiul recompensei si al mediului încurajator sunt unele din cele mai eficiente principii în motivarea oamenilor. Fiecare din cei căsătoriţi vine din anumite medii în căsnicie. Unii vin din medii bune, alţii din medii mai nefavorabile relaţiilor. Unii au venit cu răni adânci pe ei în acele relaţii alţii au venit cu aşteptări irealiste, alţii cu modele parentale foarte puternice dar fiecare din noi, când am intrat în relaţii am dorit să fim importanţi pentru cineva, am avut nevoie de aprecierea, acceptarea şi dragostea cuiva. Motivul pentru care am decis unirea cu cineva pentru toată viaţa de regulă este unul măcar puţin egoist, am vrut să ne fie bine, am vrut să fim importanţi pentru acea persoană cu care ne-am căsătorit, am căutat aprecierea acelei persoane şi faptul că am primit aceste lucruri ne-au făcut să spunem: Da, asta este persoana pe care o vreau alături de mine pentru toată viaţa.
În momentul în care ceea ce sunt eu nu mai este de ajuns pentru a mulţumi acel om de lângă mine intervine drama. De aceea e bine să fim sinceri in relaţii şi până la căsătorie nu doar după. Oamenii care au fost acceptaţi aşa cum sunt cu bune si rele deodată se trezesc că nu mai sunt acceptaţi şi că trebuie să se schimbe simt o mare trădare şi înşelare şi de obicei se răzvrătesc exact in sensul nedorit de partener.
Un mediu de apreciere şi mulţumire îl determină pe un om la schimbare. Un mediu în care părţile sale bune sunt apreciate, scoase în evidenţă, el se va simţi bine să exceleze să facă mai mult. Mediul critic îl poate motiva o vreme dar nu mare,  pe când mediul de apreciere este unul în care îi va plăcea să se întoarcă. Aprecierea îl va face pe omul criticat până atunci să se schimbe natural şi nu forţat, de voie şi nu de nevoie.
Aprecierea îl face pe partenerul de viaţă unul lângă care să doreşti să stai iar pe cel care este apreciat in unul cu potenţial. Tu ce vei face în relaţia ta?
http://www.filedinjurnal.ro/cum-poate-aprecierea-sa-schimbe-oameni/

Niciun comentariu: