Radio Bunelu

Leuşteanul topeşte grăsimile şi elimină toxinele

leustean2
Pe lângă calităţile sale aromatice, leuşteanul este şi un medicament redutabil. Medicii din întreaga lume sunt de acord ca principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar şi a sistemului endocrin. Este un bun remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic ca aliment, cum ar fi indigestie, anorexie, răceala, gripă, dureri de gât şi amigdalită.
Ca planta-medicament, leusteanul se poate consuma ca atare sau sub forma de suc, infuzie ori vin. Persoanelor care sufera de afectiuni digestive li se recomanda leusteanul. Balonarea se trateaza cu infuzie sau frunze verzi, puse proaspat tocate in ciorbe, direct in farfurie sau salata. De asemenea, s-a constatat ca infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele. Leusteanul este antidepresiv, detoxifiant si afrodiziac. Ceaiul de leustean, constand intr-o cana de apa clocotita care se toarna peste o lingura de planta uscata, lasata 10 – 15 minute la infuzat, trateaza tusea convulsiva, edemele cadiace si renale, indigestiile. Vinul de leustean este cunoscut de multa vreme si e folosit impotriva retentiei de apa, a indigestiilor si anorexiei. Se prepara dintr-o suta de grame de leustean proaspat si maruntit, puse la macerat, pentru doua saptamani, in 750 ml de vin alb, natural. Vasul se tine la temperatura camerei. Dupa acest interval, lichidul se filtreaza si se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare. La nevoie se ia cate un paharel pe zi, inaintea mesei principale. Pe rani ulceratii, furuncule se pun cataplasme cu leustean cules de dimineata, bine spalat si zdrobit cu sucitorul. Uleiul esential de leustean este recomandat pentru scaderea tensiunii si pentru stimularea diurezei.
Proprietati culinare : leusteanul este un ingredient utilizat adesea la condimentarea supelor in intreaga lune, iar in unele regiuni la condimentarea ciorbelor. Frunzele de leustean sunt folosite frecvent pentru a da aroma preparatelor la care se adauga ardei iute. De asemenea, leusteanul mai este folosit la condimentarea placintelor cu carne de pui, a legumelor fripte si la prepareare pestelui marin sau a fructelor de mare. Frunzele proaspete de leustean pot fi adaugate la salate pentru a le parfuma si a le da un gust unic. Pe langa proprietatile culinare pe care le are, frunzele si florile de leustean mai sunt folosite si pentru ornarea diferitelor mancaruri si chiar a torturilor. Semintele si radacina de leustean au de asemenea, multiple intrebuintari in bucatarie. Acestea pot fi folosite pentru condimentarea carnii de porc si vita. Acestea mai pot fi folosite pentru aromarea biscuitilor, in prepararea saratelelor si chiar a painii.
Maria Tudor, A.M.PRESS

Niciun comentariu: