Radio Bunelu

EFICIENTIZAREA CEH: 900 DE ANGAJAŢI, TRIMIŞI ACASĂ!

CEH
Cel puţin 900 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara îşi vor pierde locurile de muncă în următoarea perioadă, potrivit planului de eficientizare prezentat de administraţie.
Potrivit informaţiilor făcute publice, planul de eficientizare al CEH pentru perioada 2015-2018 prezintă unele măsuri economice care pot duce complexul pe profit începând cu 2017.  Dar, asta presupune ca şi personalul angajat – mineri şi energeticieni – să fie afectat, iar planul la care facem referire menţionează o reducere de personal. Astfel, locurile de muncă ar ruma să fie reduse cu până la 900 de salariaţi, până în 2018.
Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (Termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni. În februarie 2013, compania nou înfiinţată a fuzionat cu Societatea Naţionala a Huilei (CNH), dar numai cu minele declarate viabile. Practic, au fost preluate doar patru mine, din şapte câte deţinea SNH, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.  Din păcate, însă, CEH nu a reuşit să se menţină la linia de plutire, iar costurile de producţie sunt extrem de mari. Potrivit datelor la nivel naţional, CE Hunedoara produce acum cea mai scumpă energie din România şi pierde în medie 100 de lei la vânzarea fiecărui MWh pe bursa de energie, raportat la costurile de producţie.
Se caută investitori
Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, angajaţi la cele patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi termocentralele Mintia şi paroşeni, care au acoperit anul trecut 7% consumul de energie la nivel naţional. Cu pierderi de circa un miliard de lei noi, CEH traversează o perioadă economică extrem de dificilă, iar banii pentru retehnologizarea Termocentralei Mintia sau a exploatărilor miniere trebuie asiguraţi tot din resurse proprii. De precizat, însă, că, pe lângă pierderi, de la momentul înfiinţării s-au acumulat şi datoriile care au ajuns la aproape 900 de milioane de lei. Cifrele arată că datoriile totale ale Complexului Energetic Hunedoara la data de 31 septembrie, 2014 sunt de 856.734.664 de milioane de lei, dintre care 364.740.570 sunt datorate instituţiilor de credit, 152.478.671 sunt datorii comerciale, iar 339.515.423 sunt alte datorii inclusive datorii fiscale.
Pentru CEH, pe lângă încercarea de revigorare şi eficientizare a activităţii, Guvernul pregăteşte şi privatizarea. Strategia de privatizare a companiei a fost aprobată încă în martie 2013, iar operaţiunea ar trebuie să  se facă prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei. Recent, Executivul a nunaţat această decizie şi, potrivit unei hotărâri recent adoptate, din comisia de negociere și selecție a investitorului vor face parte ministrul Energiei, în calitate de președinte, un reprezentant al MFP, un reprezentant din cadrul Cancelariei Primului-Ministru, un secretar de stat din cadrul Ministerului Energiei, un reprezentant al direcției generale de specialitate cu atribuții în domeniul privatizării din cadrul Ministerului Energiei și directorul general al Societății Complexul Energetic Hunedoara.
http://www.avantulliber.ro/

Niciun comentariu: