Stresul provenit de la partenerul de viață e contagios și scurtează viața, susține un studiu recent, efectuat pe păsări. Prof. Pat Monaghan, de la Universitatea din Glasgow susține că „un partener problematic poate dăuna grav sănătății."
În cadrul experimentului, publicat în jurnalul științific Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, cercetătorii au studiat o specie de cintezoi, care au un comportament similar oamenilor, dezvoltând relații profunde cu partenerii de viață. Jumătate dintre păsări au primit hormoni de stres timp de două săptămâni în perioada cât erau pui, după care au fost crescute împreună cu celelalte într-un mediu nestresat.
Păsările au fost monitorizate timp de trei ani. Cele care primiseră hormoni de stres în prima parte a vieții au trăit semnificativ mai puțin; același lucru s-a întâmplat și cu partenerii lor de viață. „Păsările nestresate au avut rate ale mortalității de patru ori mai mari decât media, prin simpla asociere cu un partener de viață care fusese expus la stres în prima parte a vieții”, au afirmat cercetătorii.
Prof. Monaghan a mai adăugat: „Ce am descoperit e că efectul stresului e contagios, însă numai atunci când acesta survine în prima parte a vieții. Dacă extrapolăm acest lucru la oameni, am putea afirma că, în perioada recesiunii, copiii care au avut parte de stres vor fi mai sensibili la probleme de-a lungul vieții. Iar acest lucru înseamnă o veste proastă pentru viitorii lor parteneri.”
Un alt studiu, realizat de dr. Merideth Ferguson, de la Universitatea Baylor, scoate în evidență că nu doar stresul experimentat în prima parte a vieții afectează relațiile de cuplu, ci și cel de la locul de muncă. Studiul publicat în Journal of Organizational Behavior, a scos la iveală că stresul tinde să genereze un comportament lipsit de politețe chiar și în cele mai echilibrate persoane. Mai mult chiar, Ferguson a remarcat că această nepolitețe tinde să fie dusă și în familie, la sfârșitul programului de lucru.
În plus, întrucât angajatul vine acasă stresat și distras, partenerul va fi cel mai probabil nevoit să-și asume mai multe responsabilități în familie, lucru ce va avea efecte asupra calității lucrului de la locul de muncă al acestuia din urmă.
„Studiul subliniază importanța stopării comportamentului nepoliticos încă dinainte de a se manifesta, astfel încât să nu ajungă să aibă impact asupra familiei angajatului, și chiar asupra locului de muncă al partenerului”, afirmă cercetătoarea.
Experimentul a fost realizat pe 190 de angajați și partenerii lor. Angajații lucrau full-time, aveau colegi de lucru și un partener de viață de asemenea angajat, care a fost de acord să completeze un chestionar online.
http://semneletimpului.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu