Puține persoane care se implică într-o relație extraconjugală își planifică asta dinainte. La un moment dat în căsnicia lor trec printr-o perioadă în care nu mai este amuzant, în care se simt izolate și frustrate. În acel moment, chiar dacă nu caută să înceapă o altă relație, în mod inconștient sunt pregătite pentru una, vor atenție, entuziasm și pe cineva care să le umple golul pe care îl resimt. De aici nu mai e decât un pas până la adulterul emoțional, și anume găsirea persoanei compatibile.
„Infidelitatea emoțională e circumscrisă oricărei situații care, fiindcă generează sau provoacă o oarecare indisponibilitate emoțională a unuia dintre parteneri față de celălalt, interferează nu doar cu un aspect particular al relației, ci și cu nivelul calitativ al relației ca întreg,” explică psihologul Michael Formica, pentru Psychology Today.
Adulterul emoțional este altceva decât adulterul sexual, dar tot implică secrete, decepție și trădare. Mai mult decât adulterul sexual, cel emoțional presupune o încălcare a încrederii dintr-un aspect mult mai dureros și dificil de iertat, și anume o compatibilitate psihologică, o prietenie care trece de niște dorințe fizice, scrie psihologul Gail Saltz, pentru Oprah.com. Care este momentul în care se trece de la o simplă prietenie la o adevărată relație de adulter emoțional? Saltz, care se ocupă în mod special de terapie de cuplu, crede că atunci când un bărbat sau o femeie evită să îi spună partenerului de viață cât timp petrece în compania „prietenului”, atunci când are grijă să arate cât mai bine, atunci când îi spune „prietenului” toate secretele, inclusiv problemele din căsnicie, are cu siguranță o relație extraconjugală.
Adulterul emoțional în societatea de azi
„Natura umană este de așa fel încât atunci când există oportunitatea unui comportament înșelător și când din anumite motive interesul nu poate fi înfrânat, cel mai probabil oportunitatea va fi exploatată. Infidelitatea, sexuală sau emoțională, este la bază o problemă de oportunitate”, crede Formica.
Acest lucru arată că relațiile extraconjugale, indiferent de natura lor, se practică dintotdeauna. Cu toate acestea, Saltz spune că mai mult ca niciodată are clienți care sunt implicați în relații extraconjugale emoționale. Pentru asta are și o explicație: „Suntem atât de obișnuiți să vedem, să citim și să ascultăm materiale sugestive din punct de vedere sexual, încât nu mai există o limită clară, verbală sau fizică, pe care o încălcăm atunci când intrăm într-o astfel de relație. Creșterea exponențială a e-mailurilor, a mesajelor, a telefoanelor mobile ne dau căi private de a ne conecta. Este foarte ușor să cauți pe Google un fost iubit. Ce acum 10 ani ar fi fost doar o fantezie, acum cu un click poate deveni infidelitate (emoțională sau sexuală).”
Totodată, cândva de-a lungul timpului, gravitatea asociată cu acest tip de relații s-a diminuat „din cauza aceluiași relativism moral care ne permite să luăm de la serviciu obiecte de papetărie. Facem rău cuiva? Nu suferă nimeni, dar tot se cheamă furt”, conchide Formica. Ideea sa, bazată pe relativismul moral care se poartă în ziua de azi, este susținută de un sondaj realizat de YouGov și publicat pe Huffington Post, în care 1.000 de adulți americani au fost întrebați dacă consideră relațiile emoționale cu alte persoane, ca infidelități. Rezultatele arată că asta depinde pe cine întrebi.
Aproximativ 70% dintre femeile care au răspuns la sondaj au spus că o astfel de relație emoțională în afara căsniciei este infidelitate dacă de vină este bărbatul, nu și dacă li s-ar întâmpla lor. În shimb, 50% dintre bărbați cred că e vorba de infidelitate atunci când de vină este femeia și 44% recunosc că este vorba de infidelitate și dacă ar fi vorba de ei.
Joaca cu focul
Trei obiceiuri sunt văzute de Saltz ca „joaca cu focul”: flirtul cu altcineva, care a devenit o joacă prea bună pentru a renunța la ea; timpul „inocent” petrecut chiar și în medii virtuale cu foști iubiți/iubite; prietenia cu alte persoane care au astfel de relații și care nu văd nimic rău în asta.
Pentru a repara o căsnicie în urma unei astfel de relații trebuie îndepliniți în mod obligatoriu următorii pași: recunoașterea relației în fața partenerului și asumarea responsabilității; terminarea imediată a relației extraconjugale și a oricărei legături cu persoana respectivă; identificarea și rezolvarea problemelor din căsnicie care au dus la o relație extraconjugală. În final, și probabil cu ajutorul unui specialist, încrederea dintre cei doi trebuie refăcută, pentru că lipsa ei este cel mai mare obstacol care stă în cale salvării căsniciei.
http://semneletimpului.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu