Cu totii stim poverbul ”Un mar pe zi tine doctorul departe”, insa acelasi lucru il putem spune si despre portocale. Exista numeroase motive pentru care sa mancati o portocala in fiecare zi: portocala are putine calorii dar este bogata innutrienti si ajuta la reducerea riscului multor boli.
O portocala contine peste 170 de fitochimicale si mai mult de 60 de flavonoide, majoritatea dintre ele avand proprietati antiinflamatoare si efect puternic antioxidant.
Informatii nutritionale pentru o portocala medie (aproximativ 154 g)
- 80 de kilocalorii
- 0 grame grasimi
- 250 miligrame de potasiu
- 19 grame de carbohidrati (14 grame de zahar si 3 grame de fibre)
- 1 gram de proteine
O portocala furnizeaza 130% din necesarul zilnic de vitamina C, 2% din DZR de vitamina A si 6% calciu.
Portocalele contin de asemenea tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, acid folic, fosfor, magneziu, selenium si cupru.
Citeste si: De ce este bine sa consumam cat mai multe citriceSucul de portocale, un foarte bun protector al inimii
Datorita continutului ridicat de vitamina C, portocalele stimuleaza sistemul imunitar.
Portocale contin, de asemenea, colina, zeaxantina si carotenoide.
Colina este un nutrient important care va ajuta sa aveti un somn linistit, este impotant pentru mushi si pentru memorie. Colina ajuta, de asemenea, la mentinerea structurii membranelor celulare, la transmiterea impulsurilor nervoase si la reducerea inflamatiei cronice
Zeaxantina si carotenoizii au efecte antioxidante si s-a dovedit ca scad riscul de cancer.
Beneficiile portocalelor
Previn AVC-ul. Potrivit American Heart Association, un compus care se gaseste in portocale si grapefruit scad riscul accidentului vascular ischemic in cazul femeilor. Cei care consuma cantitati mari de citrice isi scad cu 19% riscul de AVC ischemic.
Scad tensiunea. Mentinerea unui nivel scazut de sodiu si cresterea nivelului de sodiu este esentiala pentru reducerea tensiunii arteriale.
Combat cancerul. Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Epidemiology, consumul de banana, portocale si suc de portocale in primii doi ani de viata ajuta la reducerea riscului dezvoltarii leucemiei.
Fiind o excelenta sursa de antioxidanti, portocalele combat efectele daunatoare ale radicalilor liberi. In plus, fibrele din fructe si legume scad riscul de cancer colorectal.
Mentin inima sanatoasa. Fibrele, potasiul, vitamina C si colina care se gasesc in portocale sustin sanatatea inimii. O crestere a aportului de potasiu, impreuna cu o scadere a aportului de sodiu este cea mai importanta schimbare in regimul alimentar pe care o persoana o poate face pentru a-si reduce riscul de boli cardiovasculare, potrivit dr. Mark Houston.
Intr-un studiu, cei care au consumat 4000 de miligrame de potasiu pe zi si-au scazut cu 49% sansele de a muri din cauza cardiopatiei ischemice, comparativ cu cei care au consumat in jur de 1000 de miligrame de potasiu pe zi.
Dietele bogate in potasiu sunt asociate de asemenea cu risc scazut de infarct, protectie impotriva pierderii masei musculare, mensinerea densitatii minerale osoase si prevenirea formarii pietrelor la rinichi.
Previn diabetul. Alte studii au aratat ca diabeticii de tip unu care au inclus in meniu alimente cu continut ridicat de fibre si-au scazut nivelul de glucoza, iar cei cu diabet de tip doi si-au imbunatatit glicemia. Bananele par sa fie cea mai potrivita sursa de potasiu si fibre, un frcut de marime medie avand circa 3 grame de fibre. Recomandarea este de 21-24 de grame/zi pentru femei si de 30-38 de grame/zi pentru barbati.
Mentin pielea sanatoasa. Vitamina C din portocala este un antioxidant care lupta impotriva efectelor nocive ale soarelui asupra pielii, reduce ridurile si imbunatateste textura, jucand un rol major in productia de colagen. (sursa: doctorulzilei.ro)
Citeste si: Influenta sucului de portocale asupra dintilorCum sa ai un ten stralucitor cu suc de portocale
http://sanatate.bzi.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu