Usturoiul (Allium sativum), unul dintre cele mai valoroase alimente, este o planta cu multiple calitati terapeutice. Folosit din timpuri preistorice, el a fost mentionat in scrierile anticilor greci, evrei, babilonieni, romani si egipteni. De altfel, se spune ca muncitorii care au ridicat piramidele consumau usturoi in fiecare zi, pentru a capata forta si rezistenta. Discorides si Galenos il descriu ca pe un bun vermifug. Tot in urma cu milenii, usturoiul era utilizat, ca fortifiant, contra turbarii si a muscaturilor de vipera. In Primul Razboi Mondial a fost folosit in tratarea ranilor, a infectiilor si la prevenirea cangrenelor. Mai aproape de zilele noastre, s-au scris intregi volume despre efectele terapeutice ale usturoiului. Dr. Heinrich Koch, profesor la Universitatea din Viena si medicul Larry Dawson (cercetator stiintific) sunt autori ai volumului "Garlic: The Science and Therapeutic Application of Allium Sativum and Related Species".
Usturoiul - bun pentru vasele de sange
O crestere a nivelului de colesterol in sange provoaca depunerea acestuia pe peretii arterelor sub forma de ateroame si ingustarea vaselor de sange, ceea ce duce la angina pectorala (manifestata prin dureri toracice), atroscleroza si chiar infarct miocardic. Conform recentelor studii, consumul zilnc al unui catel de usturoi zdrobit reduce cu 9% nivelul de colesterol, iar datorita uneia dintre componentele sale (metil-allil-trisulfida), care dilata vasele de sange, usturoiul scade hipertensiunea.
Usturoiul este cea mai eficienta planta anticoagulanta si, totodata, este un leac deosebit de important pentru prevenirea atacurilor cerebrale, deoarece are capacitatea de a subtia sangele. Administrat impreuna cu Ginkgo biloba, este eficient pentru tratamentul bolii Raymond (cauzata de obstructia vaselor de sange dintr-o regiune a creierului, manifestata prin paralizia nervului ocular extern, strabism, vedere dubla si hemiplegie a extremitatilor membrelor). De asemenea, pentru persoanele cu claudicatie intermitenta (arterita) se recomanda consumul de usturoi, deoarece el contribuie mult la imbunatatirea fluxului sangvin la nivelul membrelor inferioare.
Usturoiul trateaza infectiile
Compusii cu sulf din usturoi actioneaza contra virusului gripal. Planta contine si un compus care se transforma in alicina (substanta aromatica puternic antiseptica cu spectru larg de actiune), fiind utila in tratarea afectiunilor pulmonare. Alicina are efect antibiotic, apreciat a fi echivalent cu 1% din cel al penicilinei, fiind utila si in infectiile streptococice.
Usturoiul este eficient in tratarea diferitelor tipuri de infectii ale gatului, inclusiv impotriva amigdalitelor. In uz intern, usturoiul ajuta bolnavii cu otita medie. In plus, rezultatele unor studii arata eficienta usturoiului impotriva ambelor tipuri de virus herpetic.
In diabetul zaharat, usturoiul are capacitatea de a controla nivelurile de zahar din sange, scade colesterolul si ofera substante minerale importante, precum magneziul, fosforul, manganul si cuprul.
Pentru tratarea viermilor intestinali (limbrici si oxiuri), usturoiul este folosit, cel mai adesea, sub forma de macerat, obtinut din 3-4 bulbi zdrobiti adaugati intr-o cana cu apa sau cu lapte in clocot. Se acopera, iar dimineata se bea intreaga cantitate pe stomacul gol, fara a mai consuma nimic timp de doua ore. Tratamentul se face zilnic, timp de 3 saptamani.
Usturoiul in dermatologie
Piciorul de atlet, infectia vaginala cu Candida albicans si micoza unghiilor de la picioare pot fi tratate cu usturoi. El este un eficient antimicotic, avand o actiune apropiata de aceea a uleiului din arbore de ceai. Una din componentele sale, si anume ajoena, este eficace impotriva ciupercilor.
Pentru tratarea mastitei (rani si infectii ale mameloanelor) consumati cate trei catei de usturoi crud, impreuna cu 200 ml suc de morcov, amestecate cu ajutorul unui blender, din doua in doua ore, pe parcursul unei zile.
Urciorul (infectia bacteriana, de obicei stafilococica, care se manifesta la nivelul pleoapelor prin pustule pline cu puroi) poate fi tratat cu usturoi. Mariti doza de capsule de usturoi la 6 pe zi. In plus, radeti un cartof crud, apoi, cu ajutorul unei bucati de pansament steril, aplicati-l pe urcior. Are efecte uimitoare!
Cum consumam usturoiul cel mai bine?
Usturoiul proaspat are toate avantajele medicale, dar si un mare neajuns: mirosul neacceptabil pentru cei din jur. Dupa ce ati mancat usturoi, consumati cateva frunze de patrunjel proaspat sau putine seminte de fenicul, pentru a atenua acest inconvenient.
Insa, usturoiul poate fi consumat si sub forma de capsule. Va propunem un supliment alimentar denumit Garlicaps, ce se gaseste la farmaciile naturiste. Consumul capsulelor de usturoi ne scapa de mirosul neplacut conferit respiratiei de catre uleiurile aromatice pe care le contine, oferindu-ne, in schimb, efectele sale exceptionale. Doza recomandata este de cate o capsula de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale. Capsulele se administreaza impreuna cu mult lichid.
Redactat de Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste
http://www.revista-tratamente-naturiste.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu