Radio Bunelu

Un pescar din Hong Kong a "prins" o bucată de lemn ce valorează 128 de milioane de dolari

Un pescar din Hong Kong a crezut că Noul An Chinezesc a început rău pentru el atunci când a ridicat în plasă o bucată mare de lemn. Însă ceva mai târziu a aflat că aceasta valorează milioane de dolari.
Domnul Kwok a ieşit în larg joia trecută, şi a fost dezamăgit de captura sa neobişnuită până când a observat că avea un miros puternic, conform ifeng.com.
Atunci când a îndepărtat o bucată de scoarţă, un ulei gălbui a început să curgă, iar el tocmai realiza că a găsit o bucată enormă de răşină din lemn de oud (sau agar*), ingredient folosit atât în medicină cât şi la producerea beţişoarelor parfumate.
Experţii au confirmat că trunchiul gigantic - cu o circumferinţă de 2,7 metri - era într-adevăr oud şi l-au evaluat la 1 miliard de dolari Hong Kong (128 de milioane de dolari US).
Domnul Kwok plănuieşte să vândă răşina de oud şi să doneze o parte din câştiguri pentru acţiuni caritabile.
În medicina chineză tradiţională, oud este cunoscut ca diamantul plantelor. Se crede că acesta colectează esenţa universului şi poartă puteri speciale. Seminţele şi frunzele sale sunt foarte răspândite în scopuri medicinale.
Calitatea unei bucăţi de oud este determinată de densitatea răşinii întărite. Cartea de medicină chineză clasică ”Tratatul Plantelor Medicinale” clasifică oud-ul ca un remediu pentru diaree, probleme digestive, astm şi infarct cerebral.
În medicina vestică, este folosit în prevenirea cancerului şi la întărirea sistemelor cardiovasculare şi nervoase. În religia budistă, beţişoarele parfumate făcute din oud sunt considerate cele mai bune. Chinezii îi descriu mirosul ca dulce, adânc, dar foarte echilibrat, aroma emanată prin ardere fiind considerată liniştitoare şi cu efect de calmare. Arabii folosesc uleiul extras din acest lemn ca parfum.
Confom unei vechi zicale: „Un gram de oud este la fel de valoros ca un gram de aur”.
*Lemnul de agar este un lemn de esenţă tare, răşinos, produs de arborii speciilor de Aquilaria care se găsesc în mod natural în toată Asia dar mai ales în sudul şi sud-estul Asiei.
http://ro.stiri.yahoo.com/

Niciun comentariu: