Radio Bunelu

Transraraul, noul traseu MINUNE din Romania

O recomandare pentru amatorii de drumetii auto si perpedes in Bucovina  sudica inalta, in zona Rarau-Giumalau, este noua sosea de altitudine, pe care am numit-o Transraraul.

Printr-o ciudata intamplare, cu iz de combinatie politica, drumul care fusese construit de comunisti pana pe Rarau, si care pornea din Campulung Moldovenesc, a fost abandonat.

Decizia  de a construi un drum de culme, asfaltat si consolidat, din Pojorata spre Rarau (14 kilometri) a fost una foarte buna, el urmand vechiul drum forestier de pe paraul Izvorul Giumalau.

Asadar, daca aveti drum in Bucovina, luati calea Pojoratei (cazare extraordinara la pensiunile din zona), iar in centrul comunei, la trecerea la nivel cu calea ferata urmati DJ 175B, care va duce pana la Cabana-Hotel Rarau (1536 metri).

Peisajele sunt absolut incantatoare, pentru ca  Giumalaul cu ai sai 1857 de metri strajuieste drumul pe dreapta, iar pe stanga admirati culmile ascutite ale martorilor calcarosi Adam si Eva, dupa care lasati Paraul Izvorul Giumalau, si intrati in zona platoului Raraului la Saua Fundu Colbului (1285 metri).

Vezi si Transalpina: Un drum regal deasupra norilor, unic in Romania - VIDEO 

Aici peisajul ,,klippei triasice" vi se infatiseaza in toata splendoarea lui, avand in fundal arhicunoscutele Pietre ale Doamnei (nume dat in amintirea sotiei  Domnitorului Petru Rares, ctitorul Manastirii Rarau).

Undeva la cinci minute de mers pe jos de hotel, ajungeti la intersectia acestui drum proaspat asfaltat, cu cel care urca dinspre Chiril (DJ 175A), drum de vreo 11 kilometri, prin Poiana Taieturii si pe la manastirea mai sus mentionata, cu zone unde asfaltul lipseste pe multe portiuni, dar este practicabil.

In cazul in care mergeti pe jos (4-5 ore) dinspre Pojorata, marcajul vechi va duce pe cruce galbena pana in Saua Fundu Colbului,  aici se intalneste cu marcajul banda rosie, care vine din Giumalau.

Insa, odata cu construirea soselei, multe dintre ele au fost distruse, asa ca puteti urma  traseul doar urmarind firul soselei. Exista si portiuni unde marcajul a ramas in padure, dar este riscant. Chiar daca ocoliti mai mult pe serpentinele noului drum, va asigur ca merita, mai ales ca urcusul nu este deloc greu, scrie infopensiuni.ro

De la intersectie, de sus, mergeti o jumatate de ora spre varful Rarau (1649 metri),  spre Piatra Soimului, la 10 minute de hotel, si o ora pana pe Pietrele Doamnei.




http://turism.bzi.ro/


Niciun comentariu: