Radio Bunelu

SA SLABIM FRUMOS SI SANATOS CU GRAPEFRUIT

SA_SLABIM_FRUMOS_SI__34448.jpgTrebuie sa recunosc, nu ma dau in vant dupa grapefruit, nici nu cunosc multi oameni care sa aprecieze foarte mult gustul acru-amarui al fructului cu pricina, cu toate astea, il consuma. De ceva vreme am descoperit ca pot sa-l consum si eu cu mai putin "efort", a se citi "cu mai putine strambaturi si tanguieli", stors si amestecat cu suc de portocale sau de lamaie. De ce o facem? Tocmai pentru ca suntem constienti, avand mai multe sau mai putine argumente la indemana, ca grapefruit-ul ne face bine, la modul general, si, potrivit bursei zvonurilor din popor, chiar ne ajuta sa slabim. M-am gandit ca ar fi interesant sa aflam mai in amanunt ce contine mai exact acest fruct care se trage din portocale si pomelo, cum actioneaza vitaminele si mineralele din el asupra sanatatii noastre si, in special, cum anume ne ajuta grapefruit-ul sa slabim.

Inainte de toate, iata cateva sfaturi utile pentru a alege cele mai bune fructe de grapefruit cand mergi la cumparaturi:

-alege fructele ferme si elastice;
-soiul roz sau rosu e recomandat in cazul in care doresti fructe ceva mai dulci;
-pastreaza-le la temperatura camerei cel putin 30 de minute inainte de a le stoarce pentru a obtine mai mult suc;
-taie fructul in 4 si indeparteaza pielita de pe el;
-pentru a obtine un gust mai bun al sucului, adauga putina miere sau sucuri naturale din alte fructe dulci.

Sursa de vitamina C, vitamina A, potasiu si fibre

Sa intram putin in anatomia grapefruit-ului. Fructul de grapefruit contine cantitati impresionante de vitamina C, o adevarata comoara pentru sistemul imunitar: reduce simptomele racelii, amelioreaza simptomele astmului sau artritei reumatoide, reduce riscul bolilor de inima, al atacului de cord si al cancerului. Contine zaharuri naturale si uleiuri esentiale, cum ar fi limonenul, care are efecte anticancerigene, vitamina B5, vitamina A. Pectina din fruct este o fibra solubila care scade nivelul colesterolului si incetineste acumularea placii pe peretii interiori ai vaselor de sange. Grapefruit-ul rosu contine licopen, care previne actiunea distructiva a colesterolului "rau" asupra peretilor vaselor de sange. Din aceste motive, fructul a intrat pe lista mondiala a alimentelor care reduc bolile de inima.

In categoria mineralelor, gasim cantitati mai mari de calciu, acid folic, fosfor si potasiu. Daca alegi sa consumi acest fruct sub forma de suc, te vei bucura de toate beneficiilor vitaminelor si mineralelor pe care le contine, mai putin de actiunea fibrelor.

Un studiu publicat in Jurnalul Britanic de Nutritie arata ca un consum zilnic de 2-4 pahare de suc de grapefruit reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi si constituie un pas important spre detoxifierea ficatului. Un alt studiu publicat in Jurnalul de Biochimie Nutritionala arata ca grapefruit-ul ajuta la repararea AND-ului deteriorat din celulele cancerigene ale prostatei si previne organismul sa dezvolte diferite tipuri de cancer.

Cum slabim cu grapefruit

Pe langa efectele pozitive evidente asupra sanatatii, acest fruct te poate ajuta sa si slabesti. Cercetarile realizate de catre Dr. Ken Fujioka de la Centrul de Cercetare Nutritie si Metabolism si din cadrul Clinicii Scripps din California a aratat ca oamenii pot sa scada in greutate mancand grapefruit sau band suc din grapefruit. Studiul a fost realizat pe parcursul a 12 saptamani la care au participat 100 de subiecti care au mancat exact ceea ce mancau ei in mod obisnuit si si-au marit putin timpul alocat exercitiilor fizice. Subiectii au fost impartiti in 3 grupuri: primul trebuia sa bea circa 180 ml de suc de grapefruit inaintea meselor, al doilea grup trebuia sa manance jumatate de grapefruit inaintea meselor si ultimul grup nu a consumat deloc grapefruit. In medie, subiectii care au mancat sau au baut suc de grapefruit au slabit circa 1,8 kg, si multi dintre ei au slabit peste 4,5 kg.

Grapefruit-ul contine o enzima care arde grasimile si ajuta la absorbtia si reducerea amidonului si zaharului din organism. Mai mult, cercetarile au indicat faptul ca exista o legatura fiziologica intre grapefruit si insulina, intrucat proprietatile chimice ale acestui fruct reduc nivelurile insulinei si sustin scaderea in greutate. Aceasta legatura isi are explicatia in functia hormonului de management al greutatii. Desi nu este functia sa principala, insulina ajuta la reglarea metabolizarii grasimii, astfel incat, cu cat este mai redusa cantitatea de insulina dupa o masa, cu atat creste eficacitatea organismului de a procesa mancarea pentru a o folosi sub forma de energie si astfel aceasta se depune mai putin sub forma de grasime. Cu alte cuvinte, grapefruit-ul are un indice glicemic redus, de 30, astfel incat metabolismul poate sa arda grasimi. Grapefruit-ul are asadar proprietati chimice care reduc nivelul de insulina, conducand asftel la scaderea in greutate.

De cativa ani buni exista chiar si o dieta bazata pe consumul de grapefruit, cunoscuta inca din anii �30 sub numele de dieta Hollywood, care de-a lungul timpului a suferit diferite transformari. Toate aceste diete au ca idee principala consumul unei jumatati de grapefruit inaintea fiecarei mese, pentru a pune in miscare mecanismul de ardere a grasimilor prin intermediul enzimei din fruct. Iata un astfel de exemplu de dieta bazata pe grapefruit care dureaza 12 zile si care poate fi reluata dupa o pauza de 2 zile:

Mic-dejun
-jumatate de grapefruit sau circa 120 ml de suc de grapefruit neindulcit
-2 oua (gatite sub orice forma)
-2 felii de sunca

Pranz

-jumatate de grapefruit sau circa 120 ml de suc de grapefruit neindulcit
-carne gatita sub orice forma, fara limita cantitativa
-salata

Cina

- jumatate de grapefruit sau circa 120 ml de suc de grapefruit neindulcit
-carne gatita sub orice forma, fara limita cantitativa, poate fi inlocuita cu carne de peste
-legume (verzi, galbene sau rosii gatite in unt)

Gustarea de seara - 1 pahar de suc de rosii sau 1 pahar de lapte slab
Legumele premise sunt: ceapa rosie, ceapa verde, ardei iute, ridichi, castraveti, brocoli, spanac, salata verde, varza, morcovi, mazare. Legumele de evitat sunt ceapa alba, cartofii si telina.
Sa nu exageram!
Desi are foarte multe bile albe, grapefruit-ul trebuie consumat cu moderatie, deoarece contine multa naringina, o substanta amara care respinge medicamentele sintetice. Aceasta substanta are si efecte dezirabile, cum ar fi acela de stimulent al digestiei, activator al functiei hepatice sau arzator al grasimilor. Cu toate acestea, naringina poate sa opreasca metabolizarea medicamentelor, impiedicand eliminarea lor din organism si crescand in acest fel riscul unei intoxicatii.


Read more: http://www.doctor.info.ro/sa_slabim_frumos_si_sanatos_cu_grapefruit.html#ixzz2su7sQy00

Niciun comentariu: