Cercetătorii de la Centrul "John Innes" (JIC) au dezvoltat un soi de tomate mov, modificate genetic, despre care afirmă că aduc o serie de beneficii pentru sănătate, datorită conținutul bogat de antocianină.
Antocianina este un antioxidant care se regăsește în mod natural în mure, afine și alte fructe de culori intense. Acesta este și compusul care oferă culoarea mov tomatelor. El a fost obținut în urma introducerii în condul genetic al roșiilor a unei gene provenind de la planta gura-leului, scrieBBC.
Experții susțin că tomatele mov au încetinit progresia cancerului în cazul șoarecilor de laborator. În plus, aceste roșii modificate genetic au și proprietăți antiinflamatorii.
Recolta de tomate mov a fost cultivată în sere din Ontario, Canada, datorită legilor mult mai permisive din regiune, în raport cu cele UE, cu privire la organismele modificate genetic.
„Este frustrant că a trebuit să mergem până în Canada pentru cultivare și procesare și sper ca acest lucru să servească drept un produs avangardist, prin care oamenii să aibă acces la ceva care este modificat genetic, dar care le aduce beneficii", a declarat prof. Cathie Martin de la JIC, citată de BBC. Experta susține perspectiva canadienilor cu privire la OMG-uri, încurajând o abordare care se concentrează asupra producerii unor bunuri „sigure și benefice", în schimbul unei concepții care presupune că „sunt modificate genetic, prin urmare le respingem complet".
Suprafața cultivată măsoară circa 5.000 de metri pătrați, care poate produce circa 2.000 de litri de suc. Aproximativ 1.200 de litri de suc obținut din tomate mov vor fi exportați către orașul Norwich din Anglia, pentru a fi testat. Pentru a evita riscul contaminării, au fost înlăturate semințele produsului. Experții vor să observe efectele antocianinei în cazul pacienților care suferă de cancer, afecțiuni cardiovasculare și alte boli cronice. Pentru ca sucul să ajungă disponibil și pe piață, sunt necesare aprobări și reglementări în acest sens. Experții speră însă ca în America de Nord produsul să poată fi achiziționat de consumatori peste doi ani.
În Uniunea Europeană însă, OMG-urile stârnesc o serie de controverse. Potrivit unui sondaj efectuat în această regiune, cei care se opun produselor modificate genetic sunt de trei ori mai numeroși decât cei care se declară în favoarea lor, potrivit BBC.
Prof. Nick Pidgen, de la Universitatea Cardiff, sugerează că demonstrarea efectelor benefice ale OMG-urilor nu va înlătura îngrijorările oamenilor cu privire la aceste produse. „Pentru a schimba această imagine destul de negativă pe care oamenii o aveau acum 10-15 ani, va dura timp îndelungat - va fi nevoie de o demonstrare a siguranței, o demonstrație de bună reglementare și de gestionare a tehnologiei într-un mod sigur. Iar acest lucru nu se întâmplă peste noapte", punctează expertul.
Totodată, mai multe studii efectuate cu privire la efectele OMG-urilor asupra sănătății au arătat că aceste produse pot fi periculoase pentru organism. În urma unor experimente pe animale, experții au observat că OMG-urile au condus la dezvoltarea tumorilor, a complicațiilor renale sau a problemelor ficatului.
http://www.semneletimpului.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu