Radio Bunelu

O vizită online a catacombelor creştine din Roma, monumente redeschise după restaurare

NO_USAGES =
Catacombele din Priscilla – monument supranumit “regina catacombelor” din Roma creştină primitivă – au fost redeschise marţi, după cinci ani de restaurare, şi pot fi “vizitate” cu ajutorul unei aplicaţii pe internet.
Cardinalul Gianfranco Ravasi, “ministrul” Culturii de la Vatican şi preşedinte al Comisiei pontificale de arheologie sacrală (PCAS), a prezentat în faţa a numeroşi jurnalişti şi invitaţi, marţi, acest eveniment, considerat cel mai important al anului 2013 din punct de vedere arheologic în Cetatea Eternă.
catacombs of rome
Evenimentul reprezintă şi o premieră inedită, care marchează o alianţă între istorie şi tehnologie, între Antichitatea creştină şi internet: graţie hărţilor Google Maps utilizatorii au de acum înainte posibilitatea de a se plimba virtual, în unghiuri de 360 de grade, într-o parte a acestor subterane, denumite de cardinalul italian “regina catacombelor”, o necropolă care se întinde pe mai mulţi kilometri. PCAS a semnat pentru acest proiect un acord cu grupul Google.

Vizualizare hartă mărită (Dați clic stânga și cu degetul apăsat mișcați mausul pentru a vedea poza în ansamblu)
Graţie unei restaurări minuţioase, cu raze laser, o serie de fresce religioase, în trecut înnegrite de trecerea timpului, au fost curăţate şi scoase din uitare, în centrul catacombelor.
Astfel, pereţii unei camere mortuare şi-au regăsit culorile vii de altădată, dezvăluind marea fineţe mistică a personajelor care sunt pictate: Cubiculumul lui Lazăr, din secolul al IV-lea e.n., este unul dintre cele mai emoţionante vestigii din acest labirint subteran.
“În acea frescă poate fi văzut Lazăr, luat de mână de Hristos, un Hristos cu un chip luminos”, a subliniat cardinalul Gianfranco Ravasi, care este şi un renumit expert în Biblie.
La marginea uriaşului Villa Ada, unul dintre marile parcuri din Roma, un nou muzeu expune circa 700 de fragmente de sarcofage fin sculptate, în care se amestecă vestigii de morminte păgâne şi creştine.
“Este un gest simbolic, ca în zilele noastre să coborâm în aceste subsoluri ca nişte pelerini, pentru că acolo se află rădăcinile noastre”, a spus cardinalul italian.
catacombe_di_roma_57452900
“Catacombele exercită o mare fascinaţie, ele sunt semnale vii şi palpitante ale primilor creştini, ale vieţii lor cotidiene”.
Catacombele din Priscilla, cu bazilica restaurată în care este înmormântat papa Silvestru (314 e.n. – 335 e.n.), sunt considerate cele mai interesante catacombe din Roma primilor creştini.
Catacombele reprezintă o mărturie a vieţii şi credinţei creştinilor persecutaţi la Roma în timpul primelor secole după Hristos.
http://www.turismistoric.ro/

Niciun comentariu: