Radio Bunelu

ARTICOL. CODUL INTERNATIONAL DE SEMNALIZARE PE MUNTE IN CAZ DE PERICOL

UNA DIN LEGILE MUNTELUI
CERE CA TOT OMUL CARE URCA SPRE INALTIMI,
SA CUNOASCA LA PERFECTIE CODUL INTERNATIONAL DE SEMNALIZARE CU AJUTORUL CARUIA
SE DA ALARMA PE MUNTE IN CAZ DE PERICOL!!!
-
     Acest cod a fost adoptata de Congresul de la Paris, din 21 iunie – 4 iulie 1937, al UNIUNII INTERNATIONALE A ASOCIATIILOR ALPINE (U.I.A.A.) si recomandata A FI CUNOSCUT SI FOLOSIT, cand e cazul, DE CATRE TOTI TURISTII DIN LUME care URCA PE INALTIMILE MUNTILOR.
Trebuie stiut ca
LA MUNTE ALARMA INSEAMNA, TOTODATA,
SI
CHEMARE IN AJUTOR!!!
-
<>  Aceasta se face prin LANSAREA IN SPATIU A SASE SEMNALE LUMINOASE PE MINUT, LA INTERVALE EGALE INTRE ELE, ADICA UN SEMNAL LA ZECE SECUNDE!!!
<>  SEMNALELE LANSATE POT FI:
- LUMINOASE,
- VIZUALE,
- ACUSTICE.
<>  SEMNALE LUMIOASE SE POT REALIZA CU DIFERITE MIJLOACE:
NOAPTEA, cu ajutorul lanternei, al unui felinar sau al oricarei surse luminoase (foc de tabara, flacara unui aragaz sau primus de voiaj – prin acoperirea/descoperirea lor cu un hanorac, o patura); sau se pot aprinde, succesiv, la intervalele cerute de cod, chibrituri de vant.
ZIUA, semnalele luminoase se pot lansa cu o oglinda se reflecta razele soarelui, cu petarde sau alte mijloace fumigene sau luminoase.
<>  SEMNALE VIZUALE
In afara de unele semnale luminoase care si ele se vad, se pot executa prin fluturarea, ridicarea unei esarfe sau orcarui obiect vestimentar (camasa, tricou, hanorac, pullover, pantalon, sac pentru dormit), ori prin ridicarea deasupra capului, sau pe o inaltime, intr-un bat, a orcarui obiect, ori chiar ridicarea cat mai sus a unui brat.
<>  SEMNALE ACUSTICE
Se pot lansa prin strigate, fluieraturi (executate din gura sau fluier, chiar unul improvizat) prin lovirea uni obiect metalic (piolet, bete de cort, ceaun, gamela, plosca, butelie de aragaz, tacamuri etc.).
<>  DE RETINUT:
Cele SASE SEMNALE, de orice natura ar fi, SE LANSEAZA FIECARE LA ZECE SECUNDE, TIMP DE UN MINUT; INTRE GRUPUL DE SASE SEMNALE SE FACE O PAUZA DE UN MINUT-DOUA!!!
In cazul in care turistul care cere ajutor se afla intr-un refugiu alpin sau in vecinatatea lui, el da alarma inaltand imediata FANIONUL ROSU. Acesta, avand dimensiuni de 2m X 2m, TREBUIE SA SE AFLE OBLIGATORIU IN DOTAREA FIECARUI REFUGIU sau CASA DE ADAPOST NEPAZITA, CABANA DE VANATOARE, CANTON FORESTIER NELOCUIT si se inalta pe un catarg ancorat pe locul din care se poate vedea la distante mari!!!
-
<>  CUM SE RASPUNDE LA SEMNALUL DE ALARMA SI DE CERERE A AJUTORULUI, PE MUNTE?:
-  Cand CINEVA ZARESTE sau AUDE SEMNALELE PRIN CARE SE SOLICITA AJUTOR ESTE OBLIGAT SA RASPUNDA IMEDIAT CELUI DE LE-A LANSAT!!!
CONFIRMAREA CA SEMNALUL DE ALARMA A FOST RECEPTIONAT SE FACE PRIN EMITEREA A TREI SEMNALE PE MINUT, luminoase, vizuale sau acustice, FIECARE LANSATE LA DOUAZECI DE SECUNDE UNUL DE ALTUL!!!
CEL CARE A RECEPTIONAT SEMNALUL DE CHEMARE IN AJUTOR, ESTE OBLIGAT, dupa ce A RASPUNS DUPA CODUL CELUI CARE LE-A LANSAT, SA ALERTEZE CEA MAI APROPIATA CABANA, STATIE METEOROLOGICA, ORICE ALTA UNITATE CARE AR PUTEA TRANSMITE ALARMA MAI DEPARTE, santiere, cantoane silvice, stani, cantoane pastorale etc., sau sa anunte grupurile cele mai apropiate de turisti care, la randul lor, trebuie sa transmita alarma si coordonatele locului de unde se cere jutor, formatiilor SALVAMONT, sau, daca este cazul, JANDARMERIEI MONTANE, VANTORILOR DE MUNTE, PRIMARIILOR sau POSTURILOR DE POLITIE CELE MAI APROPIATE!!!
-
<>  IMPORTANT!!!
CEL/CEI CARE CERE AJUTOR, TREBUIE SA CONTINUE SA DEA/TRANSMITA SEMNALE PANA CEI CE AU PORNIT IN AJUTOR AJUNG LA EL/EI. In acest fel, ACCIDENTATUL POATE FI REPERAT DE SALVATORI, deoarece au fost situatii cand cel ce a indentificat un semnal de alarma si a dat raspuns ca l-a receptionat, s-a grabit spre cabana cea mai apropiata, dar a cazut el insusi victima grabei si s-a accidentat, iar legatura cu cel care a dat alarma sa pierdut.
http://codmunte.wordpress.com/

Niciun comentariu: