Osteoporoza reprezinta pierderea grava de minerale atunci cand oasele devin slabe si predispuse la fracturi. Boala apare mai ales la persoanele trecute de o anumita varsta, statisticile aratand ca 4 din 5 femei trecute de 50 de ani care au trecut de menopauza sufera de osteoporoza.
Care sunt cauzele aparitiei osteoporozei ?
Osteoporoza apare atunci cand ritmul de descompunere al tesutului osos este mai rapid decat ritmul de formare al lui. Acest lucru poate aparea din cauza scaderii nivelului de estrogen din organism, explicandu-se astfel de ce osteoporoza apare foarte des la femeile aflate la menopauza. Scaderea estrogenului duce la absorbtia calciului din oase, acestea devenind mai fragile si crescand astfel riscul aparitiei fracturilor.
Alti factori de risc sunt consumul excesiv de alcool, alimentatia saraca sau fumatul. De asemenea persoanele inactive au si ele risc crescut de aparitie a osteoporozei.
Si factorii genetici influenteaza aparitia osteoporozei printr-o gena care modifica puterea organismului de a folosi vitamina D esentiala in absorbtia calciului. Diabetul, boala tiroidiana si medicamente precum anticonvulsivele si corticosteroizii pot provoca si ele aparitia osteoporozei.
Prevenire si tratament in osteoporoza.
- Consumati alimente bogate in calciu care intareste oasele: branza (60 g contin 300 mg calciu), lapte (250 ml contin 250 mg calciu), iaurt (125 ml contin 250 mg calciu), sardele (60 g contin 250 mg calciu), varza cruda (120 g contin 50 mg calciu) sau fasole fiarta (120 g contin 50 mg calciu). Femeile adolescente, insarcinate, care alapteaza sau care au trecut de menopauza, la fel ca si barbatii mai in varsta au nevoie de un aport de minim 1200 mg de calciu pe zi. Puteti alege de asemenea legume de primavara, broccoli, morcovi sau migdale.
- Daca nu puteti respecta alimentatia de mai sus, luati suplimente cu calciu.
- Soia contine substante similare cu hormonii estrogeni. De aceea este recomandat sa consume soia femeilor aflate la menopauza.
- Cresteti consumul de alimente bogate in zinc (legume, seminte, nuci, crustacee) deoarece zincul creste productia de proteina osoasa si de acid gastric care favorizeaza absorbtia calciului.
- Si alte minerale sunt importante pentru a preveni osteoporoza. Cuprul favorizeaza producerea de celule osoase, borul favorizeaza absorbtia calciului, siliciul da rezistenta oaselor iar manganul intareste tesutul conjunctiv din oase.
- Expunerea la lumina ultravioleta ajuta corpul sa sintetizeze vitamina D care ajuta absorbtia calciului si intareste oasele. Puteti lua si suplimente de vitamina D (400 UI pe zi) sau consumati peste gras si lactate.
- Evitati consumul de alcool deoarece acesta accelereaza ritmul de pierdere a mineralelor din oase. Evitati si bauturile gazoase si cofeina fiindca si ele dauneaza absorbtiei calciului.
- Reduceti consumul de sare deoarece aceasta favorizeaza pierderea de calciu prin urina.
- Renuntati la fumat deoarece nicotina reduce absorbtia de calciu in intestine.
- Mancati alimente cu vitamina K (legume cu frunze verzi) deoarece s-a constatat ca majoritatea persoanelor care sufera de osteoporoza au o lipsa de aceasta vitamina in sange.
- Controlati-va stresul deoarece adrenalina si hormoni de stres saracesc corpul de mineralele necesare oaselor puternice.
- Consumati 2-3 linguri pe zi de germeni de grau fiinca sunt o adevarata sursa de hormoni naturali. Se consuma pe stomacul gol, de obicei in combinatie cu miere, pentru a le da un gust mai placut.
- Luati laptisor de matca 0,5-2 ml pe zi. O cura se tine 2 saptamani, dupa care se face o pauza de 4 saptamani.
- Alte alimente esentiale pentru relansarea activitatii hormonale sunt radacina si frunzele de telina, soia boabe sau germeni, fulgii de ovaz, miezul de nuca, semintele de floarea-soarelui neprajite si susanul pasta.
- Folositi tinctura de marar, un produs redutabil in lupta cu osteoporoza deoarece are un efect estrogen redutabil si poate fi luata in cure de lunga durata, de ordinul lunilor, element extrem de important in tratamentul osteoporozei, care este de regula de lunga durata. Puteti sa va preparati singuri aceasta tinctura din 20 de linguri de seminte de marar amestecate cu jumatate de litru de alcool alimentar de 70 de grade si care se lasa la macerat 8 zile si se filtreaza, dupa care se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Tinctura se ia 1 lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul dureaza minimum 6 luni.
Autor: Dr. Frunza Alexandru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu