Hreanul (Armoracia rusticana), cunoscut si sub numele de usturoi, radacina-salbatica, tormac, este o planta legumicola perena, din familia Brassicaceae, cu tulpina subterana cilindrica, groasa, alba (folosita in alimentație drept condiment), cu frunzele mari si cu flori albe. Radacina de hrean are proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace. Va prezentam mai jos zece beneficii ale hreanului care te vor ajuta sa inlocuiesti antibioticele:
Hreanul este un excelent antioxidant, care ajuta la tratarea simptomelor stresului, dar si puternic detoxifiant si agent stimulator pentru activitatea organelor digestive.
Hreanul este util si in tratarea paradontitei, o infectie bacteriala care afecteaza dintii. Datorita proprietatile de incalzire a tesuturilor, hreanul stimuleaza gingiile si indeparteaza infectiile. Pentru a preveni parandontita, incearca sa mesteci zilnic cateva grame de hrean.
Hreanul este bogat in nutrienti care ajuta organismul sa lupte impotriva chimicalelor care cauzeaza cancer. De asemenea, protejeaza organismul de factorii nocivi din mediul inconjurator, precum poluarea sau chimicalele din alimente, care pot duce la cancer. Hreanul activeaza enzimele ficatului care elimina celulele canceroase.
Hreanul este una dintre putinele plante care prin actiunea directa cu pielea stimuleaza circulatia sagnvina, alaturi de urzica si piper. Aplicat direct pe piele ajuta la dilatarea vaselor capilare. Acest lucru duce la o mai buna circulatie a sangelui in intreg organismul. Astfel, hreanul reduce durerile si inflamatiile cauzate de artrita. Pentru a trata inflamatiile, aplica o compresa cu hrean ras pe locul afectat. Compresa se tine 30 de minute, timp in care substantele din hrean actioneaza. Acest tratement este util si pentru durerile musculare.
Se consuma zilnic 3-4 lingurite de hrean ras, simplu sau in combinatie cu morcov dat prin razatoare. Hreanul are efecte antibiotice puternice, expectorante si bronhodilatatoare.
Se spala foarte bine 12 oua, apoi se pun intr-un vas, cu coaja cu tot, si se tin timp de 12 ore in suc natuaral de lamaie (trebuie sa le acopere). Se scot ouale din sucul de lamaie, se sparg si se bat, dupa care se pun din nou in vasul cu suc de lamaie, in care se adauga 1 kg hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 1 l de tuica naturala tare (palinca de prune), 1 kg de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan vreme de 9 zile, dupa care se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 linguri.
Hreanul este folosit pentru numeroase afectiuni respiratorii, precum tusea. Datorita efectului expectorant, hreanul ajuta organismul sa elimine excesul de mucus, raspunzator pentru numeroase infectii respiratorii. De asemenea, persoanele care isi doresc o respiratie proaspata pot apela la ajutorul hreanului, deoarece are proprietati antibacteriane. Pentru a trata problemele respiratorii, hreanul se poate administra impreuna cu miere. Cateva grame de hrean ras cu miere de doua ori pe zi sunt benefice pentru organism. De asemenea, incearca sa introduci in dieta cat mai mult hrean, pe care sa il presari pe fripturi sau salate.
In compozitia hreanului se gasesc din belsug vitamine din complexul B, necesare pentru functionarea sistemului nervos si pentru imbunatatirea memoriei.
Ca tratament intern, hreanul este recomandat si persoanelor care sufera de reumatism sau guta. Intr-o cana cu lapte cald se adauga una sau doua lingurite de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul trebuie sa dureze aproximativ trei saptamani.
Extern, sub forma de cataplasma, hreanul se foloseste impotriva durerilor articulare. Se da hreanul prin razatoare, se pune in tofon si se aplica pe locul dureros. Fiind insa, un tratament foarte dur, nu se recomanda persoanelor cu pielea sensibila sau alergica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu