Radio Bunelu

Stațiune de interes național omisă! Geoagiu, Straja și ipotetica stațiune Șureanu – Petrila, singurele cuprinse în Masterplanul investițiilor în turism



Nici Parângul, nici Pasul Vâlcan – zonele montane unde cu ani în urmă au fost demarate proiecte de dezvoltare a domeniilor schiabile – nu sunt incluse în Masterplanul investițiilor în turism aprobat de guvern. Pentru județul Hunedoara se regăsesc doar Geoagiu, Straja și partea de Șureanu ce ține administrativ teritorial de Petrila, un proiect de care se vorbește de ani de zile.
O spune clar ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, într-un răspuns la o întrebare formulată de senatorul Carmen Eleonora Hărău.
În conformitate cu prevederile HG 558/ 2017 privind aprobarea Programului pentru investiții în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism sunt incluse și proiecte propuse de unități administrativ – teritoriale din județul Hunedoara, respectiv: Amenajare zonă de agrement, orașul Geoagiu; Schi în România, stațiunea Straja, municipiul Lupeni; Dezvoltarea și extinderea ”Domeniului Schiabil Șureanu”, orașul Petrila”, se arată în documentul semnat de ministrul Trif.
Pe de altă parte, sumele necesare ce ar trebui alocate din bugetul Ministerului Turismului sunt nesigure, în sensul că ”se alocă în limita fondurilor prevăzute anual cu această destinație” și doar în baza documentațiilor stufoase pe care administrațiile publice locale trebuie să le depună la autoritatea care finanțează programele.
Stațiune de interes național omisă!
Cel puțin interesant este faptul că din acest Masterplan a fost omisă stațiunea Parâng, care, împreună cu municipiul Petroșani, a fost declarată stațiune de interes național. În Parâng se derulează un amplu proiect de dezvoltare a domeniului schiabil, cu finanțare de la bugetul de stat și bugetul local. Cu alocații bugetare practic nule în ultimii ani, până acum, proiectul care vizează dezvoltarea turismului în Parâng a fost realizat doar în proporție de 20%, deși lucrările au început prin 2009.
Lucrările propriu – zise privind dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng a fost câştigată de asocierea de firme formată din Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria.  Potrivit proiectului aprobat, domeniul schiabil din  Parâng ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi ar urma să aibă 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, între Petroşani şi staţiunea montană Parâng ar trebui amenajată și  o telegondolă. Numai că, puține lucruri s-au realizat în realitate, în condițiile în care finanțarea  a venit în ultimii ani cu mari sincope.
Chiar și așa, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi nu își face mari griji în ceea ce privește neicluderea Parângului în Masterplanul investițiilor în turism și spune că acest lucru se poate întâmpla și ulterior.
Probabil pentru că nu am avut terenul de la Romsilva, noi am fost cumva în stand-by. Mă găsesc că acesta este motivul. Dar oricum, dacă noi obținem terenul, în Masterplan te poate include printr-o ordonanță de Guvern. Nu îmi fac griji foarte mari că nu sunt prins în Masterplan”, a declarat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Pe de altă parte, sunt informații conform cărora Ministerul turismului este dispus să bugeteze în continuare proiectul, dar numai după rezolvarea situației juridice a ternului pe care ar urma să fie construit o nou instalație de transport. Terenul aparţine celor de la Romsilva şi este solicitat de Primăria Petroşani pentru amenajarea unui nou telescaun, TS4. Iar acum se lucrează la refacerea documentației pentru terenul pe care ar urma să fie amplasată instalația, lucrarea de scoatere din fondul forestier aflându-se cumva pe ultima sută de metri.
Mai sunt niște mici completări care trebuie făcute, după care o vom depune pe circuit la Romsilva și eu zic că în maximum 2-3 luni de zile vom avea răspunsul. Dacă aprobă, atunci lucrurile se schimbă total”, a mai spus edilul.
Nici Pasul Vîlcan nu este inclus în mastreplan, deși și pentru această stațiune a fost aprobat un generos proiect de dezvoltare. Zona nu are însă statut de stațiune de interes național sau local.
Carmen COSMAN – PREDA

Niciun comentariu: