Radio Bunelu

OCTOMBRIE NEGRU, în Valea Jiului


Octombrie – lună neagră pentru Valea Jiului. Valea Jiului este din nou în doliu. Luna a început cu accidentul de la mina Lupeni. Doi oameni au murit în surparea de la mina Lupeni, din data de 5 octombrie 2017. Cercul victimelor aurului negru a fost închis de mina Uricani. Luni dimineață telefonul anunța încă o tragedie în subteran. La Mina Uricani s-a produs o explozie. Patru mineri au fost prinși în deflagrație. Trei dintre ei au reușit să se salveze, unul a murit. Cei trei care au reușit să se salveze au ajuns la spital cu răni grave. Starea lor este incertă. Minerii sunt trimiși la București, la marile spitale de urgență. Un cărbune prea scump. Asta se aude de fiecare dată. Da, este un cărbune prea scump. Minerii plătesc cu propria lor viață pentru exploatarea cărbunelui. Este un preț incomensurabil.
Octombrie 2017 a fost o lună neagră, lună de doliu pentru Valea Jiului. Minele din Valea Jiului își cer tributul. Minerii mor pe altarul aurului negru. Spațiul public este invadat, din nou, de supoziții și promisiuni.
“Prima prăbușire a fost la mina Lupeni, parte a Complexului Energetic Hunedoara. Acolo s-a reușit ca o serie de echipamente să se achiziționeze în această perioadă șI sunt verificări ale ITM șI ale Parchetului. Legat de SNIM nu au fost astfel de verificări (amănunțite-n.r.) pentru că nu au fost accidente de muncă. Procedurile de securitate au fost. Nu s-a pus problema ca oamenii să nu intre în condiții de securitate. Nu au fost necesare aceste verificări suplimentare. Acolo unde se fac lucrări de închidere de mine nu se fac lucrări specifice mineritului, așa cum sunt cele de la Lupeni. Nu sunt lucrări similare. Erau lucrări de îndiguire, de închidere, nu erau lucrări de exploatare”,  a spus minsitrul Energiei, Toma Petcu.
Oficialii Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului nu știu încă de la ce s-a produs explozia.
“Nu ne putem da seama ce s-a putut întâmpla pentru că lucrarea este săpată în steril, cât privește energia electrică în zona respectivă nu există așa că este o enigmă și pentru noi să vedem care este sursa sau ce s-a întâmplat”,  a declarat Petre Drăgoescu, director tehnic în cadrul SNIMVJ.
Închid mina din cauza incompetenței statului?
Mina Uricani, parte a Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului a fost inclusă pe un program de închidere. Ministrul Energiei spune că motivele care au stat la baza deciziei sunt cele legate de securitatea în muncă, după ce în accidentul din 5 februarie 2011, cinci mineri și-au pierdut viața.
“În 2012 s-a luat decizia de a se închide această mină (Uricani-n.r.) șI s-a făcut toată corespondența cu Comisia Europeană, s-au făcut toate hotărârile de Guvernm. Si a faptului că nu era viabilă, dar șI a securității șI siguranței în exploatare, s-a luat decizia de a închide mina Uricani”, a mai spus ministrul.
Dacã unitãtile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt precum o bombã cu ceas, la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului situatia este mai bunã.  Deficientele constatate de  inspectorii de muncã nu au fost la  fel de grave, ca la CEH. La SNIMVJ nu a fost aplicatã nicio amendã.
“Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului. Controale de fond: 12. Controale tematice: 5. Total: 17. Mãsuri dispuse: 47. Mãsuri verificate: 49. Sanctiuni: 47. Avertismente: 47”, aratã un rãspuns al ITM Hunedoara.
Deficientele de la SNIM nu au fost într-atât de grave, încât sã fie aplicate amenzi. Scopul principal al activitãtii Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului – S.A. este producerea cantitãtii de huilã energeticã preconizatã pânã la epuizarea rezervelor deschise în vederea asigurãrii unei lichidãri organizate a activitãtii, în conditii de legalitate si pentru atenuarea consecintelor sociale si regionale ale închiderii.  
Mina Uricani trebuie să își inceteze activitatea de exploatare la finalul acestui an.

Monika BACIU

Niciun comentariu: