Radio Bunelu

Final de drum pentru mina Petrila. Subteranul a fost închis, suprafața e însămânțată


Activitatea de închidere a minei Petrila a încetat. Clădirile care au trebuit demolate au fost făcute una cu pământul. Legătura dintre suprafață și subteran a fost închisă. Acum se lucrează la însămânțarea terenului de la suprafață.
După 156 de ani de exploatare, și încă doi în care a trecut prin procesul de închidere, drumul minei Petrila s-a oprit în sămânța aruncată pe terenurile curățate de clădiri. Activitatea de închidere a unității miniere, cea mai veche din Valea Jiului, a încetat.
”Tot ce am avut accept de demolat, am demolat. La momentul de față împrăștiem pământul fertil și facem însămânțările”, a declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, Petru Drăgoescu, directorul tehnic al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.
La Petrila nu mai sunt clădiri de demolat. Tot ce a rămas în picioare va reveni administrației locale, clădirile fiind incluse pe lista clădirilor istorice.
Și legătura dintre suprafață și subteran a fost ”tăiată”. Puțurile au fost umplute cu moloz, iar acum se lucrează la ultima etapă finală. Turnarea plăcii de beton la Puțul Centru, ultima acțiune prin care se definitivează închiderea puțului.
Până la finele acestui an tot perimetrul, de acum al fostei mine Petrila, trebuie să ajungă în administrarea Primăriei Petrila.
Circa 20, 5 milioane de lei a costat închiderea Minei Petrila.
Mina Petrila este prima mină închisă, din cele trei ce fac parte din SNÎMVJ. Ecologizarea perimetrului minier Petrila ar fi trebuit realizată pe parcursul anului 2016, însă acest lucru a fost imposibil din cauza faptului că mai multe clădiri au intrat în patrimoniul istoric.

Niciun comentariu: