Deşi ne-am dori, nu putem evita acele momente în care suferim din cauza acţiunilor sau a vorbelor cuiva. Iar uneori durerea resimţită pare că are de gând să rămână o veşnicie în noi. Poate însă unicul mod prin care ai putea face durerea şi toate sentimentele negative să dispară este să ierţi.
Angel Chernoff, coautoarea blogului de dezvoltare personală Marc and Angel, a dedicat un articol motivelor pentru care fiecare dintre noi ar trebui să le dăruiască iertare celor care le-au greşit. Iată câteva dintre acestea.
Iertarea ne pune înapoi la cârma propriei fericiri.Aceasta are puterea de a ne elibera de forţele mâniei, furiei şi ale resentimentelor, care ne pot afecta deciziile şi experienţele pe care le trăim în tot acest timp în care păstrăm ranchiună pe cineva.
Fiecare persoană apare în viaţa noastră cu un motiv, chiar şi cele care ajung să ne rănească. Iertarea lor este însă cea care ne oferă puterea de a înţelege lecţia pe care o avem de învăţat din experienţa unui episod negativ. Iar această lecţie învăţată prin iertare te va putea feri mai târziu de repetarea greşelii.
Iertarea deschide drumuri noi şi calea către dragoste. Nu toţi cei pe care îi cunoşti vor rămâne alături de tine întreaga viaţă, unii pur şi simplu se vor „retrage" după ce te-au ajutat să deschizi un nou capitol din viaţa ta, este de părere Angel. Iertându-i pe cei care ţi-au greşit, permiţi altor oameni noi să pătrundă în viaţa ta şi îţi oferă deschiderea necesară pentru a „îmbrăţişa" noi experienţe.
Chiar dacă poate părea puţin sarcastic, Anne afirmă că „iertarea este cea mai bună răzbunare". Seninătatea şi sinceritatea cu care oferi iertare şi zâmbetul pe care îl afişezi pentru a pecetlui această acţiune este exact opusul a ceea ce se aşteaptă „adversarii" tăi, cei care te-au rănit şi care ţi-au provocat suferinţă. Iertarea te ajută să mergi mai departe şi să îţi construieşti o viaţă mai bună, mai frumoasă.
Iertarea aduce beneficii şi sănătăţii tale fizice. Experţii sunt de părere că acest gest contribuie la micşorarea tensiunii arteriale, ritmului cardiac, a nivelului colesterolului şi îmbunătăţeşte calitatea somnului, notează US News. De asemenea, o cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke a găsit o asociere puternică între actul de iertare şi creşterea imunităţii în cazul pacienţilor infectaţi cu HIV.
Alte studii au arătat că prin iertare, oamenii îşi micşorează nivelul de anxietate, depresie sau mânie, se simt mai fericiţi, mai optimişti şi construiesc relaţii interumane mai bune.
Aşa cum nota psihologul Robert Enright, autorul cărţii Viaţa iertătoare (The Forgiving Life), „iertarea ne ajută să renunţăm la mânie, pentru ca aceasta să nu se verse asupra celor care nu au nicio vină", citează US News.
De multe ori, atunci când ceilalţi ne provoacă suferinţă, avem tendinţa de a ne autoproteja. Nu ne vine uşor să îi iertăm pe cei care ne-au greşit şi uităm să avem milă şi înţelegere faţă de cei care ne-au făcut un rău, susţine în articolul său de peAbout.com Mary Fairchild, care este implicată în lucrarea creştină din 1988 şi autoare a numeroase articole pe teme biblice şi cărţi creştine. Ea este de părere că iertarea celorlalţi este o decizie care aparţine fiecăruia. Aceasta însă este motivată de ascultarea de Dumnezeu şi de dorinţa sa de a ne ierta unii pe ceilalţi (vezi Coloseni 3:13). Credinţa fiecăruia este cea care ne oferă puterea de a ierta chiar şi cele mai cumplite fapte, iar prin rugăciune putem să ne eliberăm de toată mânia şi furia acumulate din pricina persoanei care ne-a stârnit suferinţa.
Prin iertarea celorlalţi ne eliberăm nu numai de sentimentele negative acumulate. Ci ne apropie mai mult de Dumnezeu. (vezi Matei 6:14-16)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu