Radio Bunelu

Transcarpatica, o nouă șosea prin munții României

Autoritățile locale din județele Brașov și Dâmbovița s-au asociat pentru a realiza Transcarpatica, un drum turistic prin Munții Bucegi care ar urma să rivalizeze prin frumusețe cu celelalte șosele alpine celebre ale României:Transalpina și Transfăgărășanul, anunță newsbv.ro.
Autoritățile din cele două județe au semnat în această săptămână actul de asociere pentru realizarea șoselei care va lega localitățile Moieciu și Padina și va avea o lungime de 60 de kilometri.

Prin construcția drumului interjudețean Transcarpatica se va crea o legătură directă între DN 73 (Braşov – Bran – Piteşti) şi DN 71 (Sinaia – Moroeni – Fieni – Târgovişte), ceea ce ar scurta distanţa dintre cele două zone cu 110 km și implicit durata drumului. Totodată, ar oferi un acces mai facil turiștilor care vor să ajungă în zona Bran-Moieciu, dar vor să viziteze şi zona Peştera, cu biserica din Peştera Ialomicioarei, Lacurile Bolboci şi Scropoasa sau Cheile Tătarului.

În prezent, există un drum judeţean nemodernizat, pe raza judeţului Dâmboviţa, care pleacă din Moroeni şi ajunge la toate aceste obiective turistice. De asemenea, există o legătură cu Braşovul pe o potecă forestieră, care duce spre Moieciu. Aceasta ar urma să fie modernizată, astfel ca accesul să fie facil pentru orice tip de autovehicul.

Transcarpatica va costa 50 de milioane de euro
Autoritățile locale își doresc să obțină finanțare europeană pentru Transcarpatica. Următorul pas este întocmirea studiului de fezabilitate și a proiectul tehnic de către cele două autorităţi judeţene, documentația urmând să fie depusă pentru obținerea de fonduri structurale pentru următoarea sesiune de finanțare 2014 -2020.

De asemenea, cele două consilii judeţene s-au angajat că vor suporta şi partea de cofinanţare pentru acest proiect, în funcţie de lungimea sectorului de drum de pe raza fiecărui judeţ. Costurile noii șosele sunt estimate la aproximativ 50 de milioane de euro.

Drumul ar urma să fie construit peste câteva drumuri forestiere, ceea ce i-ar asigura un traseu foarte spectaculos.

Traseul viitoarei șosele Transcarpatica
Pe raza județului Brașov, sectorul de drum care va face parte din noua şosea Transcarpatica va avea o lungime de 21 de km şi va cuprinde Drumul Judeţean 112 F Moieciu de Jos – Moieciu de Sus (8,44 km), Drumul Comunal 53 Moieciu – Valea Băngăleasa (5 km) şi amenajarea unui tronson de drum nou, de peste 8 km, între Moeciu de Sus şi Şaua Dudele Mari.

În judeţul Dâmboviţa, noua şosea va porni din satul Glod şi va continua pe DJ 714 spre Cheile Coteanu, pe o porţiune de 31 de km de drum existent, dar nemodernizat. După aceea, şoseaua va continua între Cheile Coteanu şi Stâna Padina, unde se va amenaja un nou drum pe o porţiune de un kilometru. Totodată, de la stână şi până la graniţa cu judeţul Braşov, în Şaua Dudele Mari, se va amenaja un nou tronson de 7 km.

Niciun comentariu: