Radio Bunelu

Minele Paroșeni și Uricani se închid după peste jumătate de secol de exploatare

Două unități miniere care mai funcționează în Valea Jiului își vor înceta activitatea extractivă la finele acestui an. Minele Paroșeni și Uricani se închid după peste jumătate de secol de funcționare.
Industria extractivă din Valea Jiului a contribuit la dezvoltarea României. Acum, după zeci de ani în care a ținut lumina aprinsă, huila se apropie de linia de finish. Nu că nu ar mai fi, ci pentru că statul o consideră prea scumpă.
După mina Petrila, a cărei exploatare a încetat la finele lui octombrie 2015, urmează ca alte două unități miniere – Paroșeni și Uricani – să înceteze activitatea extractivă la finele acestui an.
Mina Paroșeni a funcționat 51 de ani. Conform istoricului SNÎMVJ, lucrările de amenajare pentru exploatarea din câmpul minier Paroseni au început în 1963. Deschiderea oficială a activității de producție a avut loc însă pe 7 octombrie 1966. Atunci a fost scos din subteran primul vagonet cu huilă.
În urmă cu 17 ani, adică în anul 2000, la Paroșeni a avut loc cea mai importantă investiție Proiectul ITOCHU-KOPEX. Acesta s-a concretizat prin punerea în funcție a abatajului frontal panoul 1, str.3, blocul V, orizontul 250, echipat cu un complex mecanizat modern.
La Uricani, exploatarea huilei a ajuns la 70 de ani. Pe 17 februarie 1947 s-a dat prima lovitură de târnăcop. Atunci, mina era sector al celei de la Lupeni. Prima lucrare minieră săpată a fost galeria de coastă Balomir I .
Între 1947 și 1970 transportul cărbunelui de la mina Uricani la Preparația Lupeni s-a făcut pe calea ferată îngustă, cu ajutorul unor vagoneți de o tonă, tractați de locomotive cu aburi și mai apoi de cele tip troley. Ecartamentul normal al căii ferate a fost introdus, între Uricani și Lupeni, după 1970.
Mina fanion a bazinului carbonifer al Văii Jiului, cea de la Petrila – cea mai veche exploatare din Valea Jiului- s-a închis după 156 de ani de exploatare. La anul, pe terenurile acestei unități miniere va mai fi doar iarba și câteva clădiri ce au scăpat de la demolare pentru că au fost incluse în categoria celor istorice.
Tot iarba va crește și pe perimetrele de la Paroșeni și Uricani, dar și pe cele de la Lonea și Lupeni. Singura incertitudine este când vor fi închise minele Vulcan și Livezeni.

Niciun comentariu: