Radio Bunelu

Curajul lui Trump face ca si alte ambasade sa ia in considerare mutarea la Ierusalim


Presedintele Trump a deschis calea si altora prin mutarea ambasadei la Ierusalim. Acum se pare ca mai sunt si alte tari care vor sa-i urmeze exemplul. Multi dintre democrati au sustinut in trecut ideea mutarii ambasadei la Ierusalim, dar l-au criticat pe presedintele Trump odata ce a luat aceasta decizie. Jennifer Wishon ne aduce detalii de la Washington.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune ca deja a luat legatura cu alte tari care vor sa urmeze exemplul presedintelui Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si de a muta ambasada acolo.
„Fac apel la toate natiunile care urmaresc pacea sa se alature Statelor Unite in a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si sa mute ambasadele lor aici.”
Rapoartele indica deja ca Filipine, Ungaria, Cehia si India se indreapta in aceasta directie.
In ciuda criticilor la nivel international, oficialii de la Casa Alba fac un tur al victoriei, spunand ca actiunea presedintelui e una indrazneata si curajoasa.
- Faptul ca si-a tinut promisiunea ii va putea conferi mai multa credibilitate in negocierile din Orientul Mijlociu?
- Desigur, abilitatea de a-ti onora promisiunea facuta, asa cum a facut domnul presedinte... Sa nu uitam ca e o decizie votata in Congresul SUA inca din 1995 si a fost reafirmata de 10 ori in ultimii 20 de ani! Presedintele a actionat in baza acestui fapt, dar a fost o dovada de indrazneala si de curaj.
Unii dintre democratii care au sustinut in trecut decizia mutarii ambasadei la Ierusalim continua sa spuna insa ca Trump nu se va tine de cuvant. Presedintele i-a provocat sa dovedeasca cele spuse.
Senatorul Bernie Sanders Richard Blumenthal, Dick Durbin si Dianne Feinstein au criticat actiunile presedintelui.
Nu doar ca Feinstein a votat in 1995 in favoarea legii pentru mutarea ambasadei, dar a si jucat un rol cheie in adoptarea acesteia. Ea e senatorul care a propus acordarea unei derogari care ii permite presedintelui sa amane mutarea ambasadei daca e in interesul sigurantei nationale, ceea ce a mai adus voturile a 10 democrati indecisi, conferind majoritatea in votul proiectului de lege. Acum, insa, ea spune ca decizia presedintelui de a muta ambasada e una teribila.
Totusi, daca democratii ar fi urmat platforma partidului, ei l-ar fi sustinut pe presedinte, fiindca platforma din 2016 mentiona: „Desi Ierusalimul e o chestiune in care statutul final se va stabili prin negocieri, orasul trebuie sa ramana capitala Israelului, un oras indivizibil, accesibil oamenilor de orice credinta.” Un limbaj asemanator apare si in platforma partidului din 2008 si 2004.
Presedintele Trump spune ca actiunile sale fac parte din noua strategie de obtinere a unui acord de pace, iar premierul Benjamin Netanyahu spune ca pacea nu e posibila fara Ierusalim drept capitala a Israelului.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 209 - 16 decembrie 2017, la Alfa Omega TV.
Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Niciun comentariu: