Radio Bunelu

Masinile diesel vor fi casate. Afla unde!

Vehiculele diesel ar putea fi scoase din circulatie cat de curand. Guvernul a cerut deja autoritatilor din domeniu sa pregateasca un program de casare a acestor masini cu scopul de a imbunatati calitatea aerului. Se intampla in Marea Britanie, unde proprietarii de masini diesel care le dau la casat primesc in schimbul lor 2.000 de lire.
Executivul de acolo va anunta, zilele acestea, care sunt planurile de respectare a legislatiei Uniunii Europene cu privire la imbunatatirea calitatii aerului, dar si care sunt masurile luate pentru mentinerea in limite legale a emisiilor de dioxid de hidrogen. Decizia a fost luata anul trecut in urma unei decizii a Inaltei Curti si trebuie pusa in practica. Asta chiar daca Marea Britanie iese din Uniunea Europeana.
Problema calitatii aerului a devenit de interes dupa scandalul emisiilor vehiculelor diesel ale Volkswagen, scandal izbucnit in Statele Unite ale Americii acum aproximativ doi ani. Agitatia de acolo a ajuns foarte repede pe meleaguri europene, unde oamenii de rand, dar si politicienii se gandesc din ce in ce mai serios la calitatea aerului si ce se poate face pentru a imbunatati aerul pe care il respiram.
In acest context, mai multe surse din Marea Britanie spun ca pentru a-i determina pe soferi sa renunte la bombele diesel - extrem de poluante - guvernantii le dau undeva in jur de 2.000 de lire despagubire. Alte surse spun insa ca inca se discuta pe marginea acestui proiect si ca, deocamdata, nu se stie care este suma de bani pe care soferii o vor primi despagubire daca isi dau masinile diesel la casat.
Poluarea le da mari batai de cap britanicilor in general si londonezilor, in mod particular. In acest sens, primaria metropolei a anuntat si a promis ferm ca vehiculele poluante vor mai dea ture pe strazile din Londra dupa bunul plac doar pana la finalul acestui an, urmand ca, de la 1 ianuarie 2018, noile taxiuri diesel sa fie interzise categoric, iar proprietarii de astfel de masini personale sa plateasca ceva taxe sumplimentare.
De altfel, la inceputul acestei luni, Parlamentul European a inasprit legislatia in vigoare si spera sa scoata de pe piata din Europa, cat mai repede masinile diesel extrem de poluante. Ca sa fie siguri ca nu vor fi pacaliti la testele de poluare, europenii au impus revizuirea normelor de autorizare si expertizare a masinilor pe teritoriul blocului comunitar. Daca standardele impuse sunt inculcate, atunci pentru fiecare astfel de vehicul, furnizorul va fi amendat cu vreo 30.000 de euro.
Conform legislatiei intrate in vigoare la inceputul lui aprilie, producatorii de masini nu vor mai putea plati agentiile de testare in mod direct. In schimb, statele member UE vor finainta centre de testare independente care vor certifica emisiiile pentru producatorii auto.

Niciun comentariu: