Radio Bunelu

VIDEO. Hunedorenii au arborat steagul României pe Mont Blanc. Toma Coconea a fost ghid pe „traseul vieții” pentru patru prieteni din Valea Jiului





Patru hunedoreni din Valea Jiului și-au propus să cucerească Mont Blanc-ul. Pentru visul lor și-au ales ghidul potrivit, omul obișnuit să lupte cu crestele dure și cu traseele grele – Toma Coconea. Dan Budileanu, Adrian Mărgineanu, Adi Mihuț și Eugen Trăiță sunt cei patru hunedoreni care împreună cu Toma Coconea au cucerit cei 4810 m ai Mont Blanc-ului.

Optsprezece ore, patruzeci de kilometri – traseul vieții

Parângul Mic i-a inspirat, iar Toma Coconea le-a fost un partener de nădejde. Inițiativa de a cuceri Mont Blanc-ul a apărut tot la înălțime însă la cea a Parângului românesc. De aici l-au sunat pe Toma Coconea și i-au spus că vor să ajungă în vârful Mont Blanc-ului.
„Le-am promis că mă întorc de la X-Alps și plecăm. Așa am și făcut, iar după optsprezece ore de traseu, iată-ne la capăt de drum. Băieții au cucerit Mont Blanc-ul”, a declarat, sâmbătă, pentru GDD, Toma Coconea.
Adi Mihuț apreciază traseul parcurs ca fiind traseul vieții lui. Coconea spune că a fost o experiență severă pentru cei patru hunedoreni pentru că au avut de depășit condiții grele, cu vânt puternic.
„Am ales un traseu tehnic, de patruzeci de kilometri tur-retur, cu o diferență de nivel de 2.000 m. Asta înseamnă că au fost traversări peste crevase, cățărare cu colțari și piolet, traversare pe ghețari cu noi ancorați în coardă. Una peste alta, am ales cel mai spectaculos traseu”, povestește Coconea experiența Mont Blanc.
Cu alte cuvinte, „oamenii stâncilor” au simțit la propriu tensiunea ridicată dată de emoțiile pe care ți le poate da „zborul în coardă” deasupra unei prăpăstii de 1.000 m. Traseul a început de la Refugiul Cosmic – 3.800 m și s-a încheiat la altitudinea de 4.810 m a Mont Blanc-ului. Totul împotriva unui vânt puternic de până la 80 de km/h și cu o vizibilitate mai mică de doi metri.
Toma Coconea nu este la prima întâlnire cu Mont Blanc-ul, iar prietenii lui sunt și ei iubitori de munte și de sport. Adrian Mărgineanu este de altfel un cunoscut participant al concursurilor de triatlon. La competiția Iron Man, organizată la Oradea, Mărgineanu a terminat pe locul cinci la categoria lui de vârstă, respectiv pe locul unsprezece la nivel național după un parcurs de unsprezece ore și cincizeci și patru de minute. Challenge-ul a presupus 4.000 m înot, 180 km de bicicletă și 42,5 km de alergare. Mărgineanu și spune, mai în glumă, mai în serios că Toma Coconea este cel care „l-a stricat de cap” cultivându-i apetitul pentru sport.
  

foto: Facebook
Ramona ROȘULESCU

Niciun comentariu: