Radio Bunelu

15 iunie 2017 – prima zi fără tarife de roaming în UE/SEE

roamingeusee.jpg
Începând cu data de 15 iunie 2017, cetăţenii din Uniunea Europeană îşi vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul UE, la aceleaşi tarife de care beneficiează în ţara lor.
Țările din interiorul UE sunt în număr de 28 (inclusiv Marea Britanie – până la ieşirea oficială din Uniunea Europeană). În SEE se află Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
De reținut însă că această masură nu se aplică şi în cazul Elveției sau al țărilor din Balcani: Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Herțegovina, Albania.
Potrivit ANCOM, din 15 iunie, se realizează trecerea la sistemul de tarifare european denumit ”Roam like at home”: 
 ”După epuizarea acestora (minutelor naționale  şi a volumului de date incluse – n.r.), consumul va fi tarifat la fel ca in România, în afara propriei rețele, dar în limitele unei utilizari rezonabile. Se realizează astfel trecerea completă la „Roam like at home”, sistemul de tarifare european menit să protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming în tările UE, dar și în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (SEE)”
Noile condiții se aplică în mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achiziționate atât inainte de 15 iunie, cât şi după această dată.
Începand cu data de 15 iunie, apelurile (minutele) efectuate și SMS-urile trimise în roaming, către orice destinație din UE/SEE (inclusiv către orice numar de telefon din România) se scad, pană la epuizarea lor, din minutele şi SMS-urile naționale incluse, după care se aplica tarifele din România, pentru traficul în afara propriei rețele. Apelurile şi SMS-urile primite în roaming în UE/SEE sunt gratuite.
Toate bune şi frumoase, până aici.
Există însă şi anumite aspecte mai puțin plăcute (pentru utilizatori), cum ar fi posibitatea de introducere (de către operatori) a unei limite de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri, urmând ca după epuizarea acesteia, să se aplice un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB, fara TVA).
Se va urmari şi prevenirea consumului abuziv sau anormal în roaming în UE/SEE: 
„Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea în alte scopuri decât pentru calatorii ocazionale în afara României, de exemplu utilizarea permanenta în UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabilă a acestui serviciu.
Clientilor care depășesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depăși un anumit plafon.
Asta pentru românii inventivi care s-au gândit să îşi achizitioneze o cartelă la un preț mic din România (de exemplu Digi), şi să o folosească în diaspora – unde prețul pentru aceleaşi servicii poate să fie şi de 5 ori mai mare.
Apropo, RCS&RDS, operatorul cu cele mai mici prețuri la telefonia mobilă pe piața din România, a solicitat Autoritatii de reglementare în comunicatii (ANCOM) autorizarea aplicarii unei suprataxe pe o perioadă de 12 luni pentru serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în UE/SEE.
Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal dacă un utilizator nu prezintă (la cererea furnizorului de servicii), o dovadă privind resedința obisnuită sau existența unor legaturi stabile cu România şi dacă, într-o perioadă de monitorizare de cel puțin 4 luni, se inregistrează, pe o anumită cartelă SIM, în mod cumulativ atât consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cât şi prezenta (conectare la rețea) mai mare în roaming în UE/SEE față de nivelul național.
ANCOM a realizat o pagină dedicată cu întrebari şi răspunsuri pe tema „Roam like at home”, pe care o puteți accesaaici.
Aşadar, roaming, dar fară abuzuri.

Niciun comentariu: