Radio Bunelu

VALEA JIULUI BIKE PARK

DESPRE PROIECT
1. La ce problemă răspunde proiectul?
Valea Jiului este o zonă defavorizată din punct de vedere economic, singura alternativă viabilă a acestei regiuni fiind turismul. Întregul areal este înconjurat de munți. Trei dintre versanții alăturați găzduind stațiuni montane de interes național, cu precădere în sezonul de iarnă. Mai precis: Stațiunea Straja din M-ții Vâlcan, Stațiunea Parâng din M-ții Parâng și cea mai recentă destinație Pasul Vâlcan, din M-ții Vâlcan. Ne propunem să dezvoltăm turismul în aceste stațiuni și în anotimpurile de primavăra, vară și toamnă, prin dezvoltarea ciclismului montan.
2.  Care este obiectivul principal al proiectului?
Obiectivul principal al proiectului „Valea Jiului Bike Park”  este dezvoltarea turismului extrasezonier din Valea Jiului, prin construirea unui bike park în Masivul Vâlcan. În acest sens, ne propunem să amenajăm două trasee pentru biciclete care vor face legătura între stațiunea Straja și zona de start a gondolei, respectiv Pasul Vâlcan și zona de start a gondolei aferentă acestei destinații. Astfel, pasionații de mountain bike vor putea urca cu gondola în fiecare dintre cele două stațiuni și vor coborî pe traseele amenajate. În viitor, dorim să unim cele două destinații turistice printr-un al treilea traseu ce va traversa partea sudică a munților Vâlcan și va face legătura între Straja și Pasul Vâlcan.
Membri Fundației Noi Orizonturi Lupeni (FNO) consideră că prin crearea unui bike park ce va cuprinde cele două stațiuni, vor reuși să atragă turiștii în Valea Jiului și în perioadele extrasezoniere cuprinse în intervalul aprilie – noiembrie.
3. Descrierea proiectului.
Proiectul  „Valea Jiului Bike Park” a început în luna august a anului 2016, când am amenajat o potecă de mountain bike în Straja. Ulterior am organizat două „open weekends”, în care peste 100 de bikeri din întreaga țară au testat traseul. Cu această ocazie am colectat feedback din partea tuturor participanților. Încă din acel moment partenerii noștri au fost alături de noi și ne-au sprijinit prin sponsorizări și donații sub formă de cazare și masă, transport și utilaje, muncă voluntară, discout tarife gondolă, etc.
Începând cu luna mai 2017 voluntarii FNO vor începe amenajarea traseelor, iar până la finalul lunii septembrie își propun să finalizeze atât traseul din Straja, cât și cel din Pasul Vâlcan.
4. Cine beneficiază de pe urma proiectului?
Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt cicliști din zona de vest a țării care vor avea la dispoziție noi alternative de petrecere a timpului liber. Totodată, în mod indirect, va beneficia și comunitatea locală întrucât turiștii atrași în zona vor contribui la dezvoltarea economică a zonei.
5. Valoarea proiectului, principalele categorii de cheltuieli și surse de venit.
Bugetul necesar pentru a putea implementa acest proiect este în valoare de aproximativ 150 000 lei. Din această sumă, în jur de 140 000 lei sunt deja colectați de la sponsorii și partenerii internaționali, naționali și locali, precum: SG Foundation, din SUA, care susține proiectul prin donația unei sume în valoare de 7000$, Enel Romania, care sprijină inițiativa noastră cu o sponsorizare de 80 000 lei, Asociația Pro Straja, care oferă o sponsorizare de 5000 lei, dar și masă și cazare gratuite pentru persoanele implicate în amenajarea traseelor, plus contribuția materială (utilaje și unelte) din partea firmei SC Comexim R SRL, din Lupeni. Totodata, autoritățile locale au decis să susțină acest demers prin oferirea unui preț tarifar mai mic pentru mijloacele de transport pe cablu și darea în funcțiune a acestora în weekendurile în care vom organiza „open days”.
Din sponsorizările colectate până în prezent vom deconta următoarele tipuri de cheltuieli: cheltuieli de personal pentru construcția traseelor, cheltuieli pentru cumpărarea sculelor și uneltelor, achiziționarea parțială a materialelor necesare pentru amenajarea podețelor, subcontractarea utilajelor pentru ridicarea contrapantelor, cheltuieli pentru masă, comsumabile și transportul voluntarilor, etc.
Din suma de 10.000 lei solicitată pe această platformă Fundatia Noi Orizonturi dorește să acopere necesarul de materiale pentru amenajarea completă a traseelor antemenționate.
6. De ce să susții proiectul "Valea Jiului Bike Park"?
Prin implicarea ta poți ajuta această zonă să devină un paradis pentru pasionații de mountain bike din România. Este șansa ta de a contribui activ la dezvoltarea turismului din Valea Jiului prin achiziționarea pachetelor de recompense special create pentru tine.
Susține proiectului "Valea Jiului Bike Park" și îți garantăm experiențe de calitate, livrate cu suflet și entuziasm, până la finalul lunii Octombrie 2017.

Niciun comentariu: