Radio Bunelu

Noroc bun, mineri! Noroc bun, eroi din lumea fără cer!

12122878_993429567370129_148195057258371278_n
6 august – Ziua Minerului, comemorarea minerilor uciși în timpul grevei de la Lupeni din 5-6 august 1929. Această grevă a fost prima mare acțiune colectivă de protest a muncitorilor din timpul crizei economice (1929-1933).
4 decembrie – Sfânta Varvara, ocrotitoarea oamenilor din lumea fără cer.
Cuvintele sunt prea sărace pentru a exprima într-un singur fel respectul pe care îl merită minerii din Valea Jiului.
Vorbim despre temerarii care intră zi de zi în adâncurile pământului pentru a scoate la suprafață cărbunele, “aurul negru”.
Sigur, cine vrea să le găsească vreo vină din pricina mineriadelor o va găsi cu siguranță. Dar v-aș ruga să vă gândiți un pic mai bine.
Cei care cunoașteți solidaritatea legendară a minerilor, credeți într-adevăr că ar putea fi ei capabili de toate barbariile spuse și scrise? Chiar?
Am cunoscut mulți mineri, dintre ei vin, mă trag.
Tatăl meu a fost miner aproape 25 de ani. Eu am intrat în mină. Am relatat ca jurnalist de zeci de ori de la porțile exploatărilor minere în caz de accidente în subteran, proteste, ceremonii, etc. De fiecare dată cu respect pentru munca lor.
Dacă a fi miner vi se pare ceva inferior și “not a big deal”, vă rog să intrați o singură dată într-o mină de cărbune.
Promit că după trei ore am să vă aștept la suprafață, la gura puțului, și-am să întreb cum vi s-a părut. Sper să mai aveți puterea să vă exprimați atunci.
Într-o perioadă în care cărbunele “nu mai este rentabil”, iar energia verde, regenerabilă, este trendul actual, munca acestor oameni parcă este aruncată în derizoriu.
Interesele din energie ale unora și altora care habar n-au unde se află Valea Jiului pe hartă și care blamează fără drept și cunoștință mineritul, se văd la tot pasul.
Acestora le-as face cadou în primul rând o monografie a Văii Jiului, a istoriei mineritului. Abia după ce cunosc și această latură cred că ar fi îndreptățiți să ofere sfaturi și direcții despre energie, în general.
Acum, doar Sfânta Muceniță Varvara îi mai ocrotește pe mineri în hău, în adânc și le mai dă putere să meargă în întuneric pentru a ne aduce nouă lumină în case.
Dacă nu pentru simplitatea, modestia și unitatea lor, măcar pentru curajul de înfrunta umbrele și uneori iadul de foc din subteran, acești eroi merită respectul nostru.
Mă întorc la ceea ce scriam la început. Nu este simplu să vorbești despre mineri. Poți mai bine să-i simți. Să-i crezi. Să te pui măcar odată în locul lor.
Astăzi, și nu numai, trebuie să ne aducem aminte și de ortacii care au spălat huila cu sângele lor. Să le aprindem o lumânare și să rostim o rugăciune în memoria lor.
Celor care încă mai lucrează în adâncurile pământului le doresc putere și speranță să treacă cu bine de fiecare șut, dar și de vremurile tulburi de la suprafață.
Noroc Bun, ortaci! Sfânta Muceniță Varvara să vă ocrotească!
Adriana Pavel – fiică de miner
Foto credit: Mihai Barbu
https://madametourette.wordpress.com/

Niciun comentariu: