Radio Bunelu

Halloween - granița dintre divertisment și ocult



Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală. Acesta s-a răspândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din SUA. Halloween-ul se sărbătorește în noaptea de 31 octombrie dar în unele țări data sărbătorii variază. 

Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine Ziua Tuturor Sfinților, cunoscută la noi ca Ziua Morților. Halloween-ul a fost confundat cu acestă sărbătoare în țările unde predomină creștinismul occidental (catolic și protestant) pentru că în aceste culte creștine Ziua Morților este sărbătorită pe 1 noiembrie. 

Halloween-ul are ca și culori tradiționale negrul și portocaliul iar ca imagini reprezentative predomină moartea, răul și ocultul. Printre costumele de Halloween se regăsesc în special figurile supranaturale precum: monștrii, schelete, fantome, vrăjitoare și demoni. De-a lungul timpului, printre costumele folosite de Halloween au fost introduse și cele ale unor personaje din filme și animații sau deghizarea în anumite celebrități. 

În prezent Halloween-ul este o sărbătoare foarte populară în țări ca: Irlanda, Marea Britanie, Canada, SUA, Australia, Puerto Rico sau Noua Zeelandă. De câțiva ani, sărbătoarea a pătruns și în România datorită influențelor occidentale, aceste petreceri tematice luând naștere și aici. 


Unele persoane sărbătoresc Halloween-ul organizând câte un maraton de filme horror. Simpatizanții acestora consideră că vizionarea unor astfel de filme este o activitate distractivă, un cadru în care se prezintă anumite situații exagerate care nu prezintă o lume reală. Adevărul despre filmele horror este că regizorii acestora invită diverși sataniști sau vrăjitori pentru a le da sfaturi în procesul de producție, ducând aceste materiale video într-un domeniu spiritual întunecat. 


În anii '90 în SUA unii dintre pedagogii din sistemul de învățmânt public au recunoscut că depun mai mult efort pentru a organiza petrecerile de Halloween decât pentru Crăciun sau sărbătoarea Paștelui. 


Deși mulți oameni consideră că Halloween-ul este doar un prilej pentru distracție, sataniștii și vrăjitoarele mărturisesc că acestă sărbătoare reprezintă un punct de activitate demonică foarte intensă în cercurile lor. 


Multe dintre bisericile protestante contemporane văd Halloween-ul ca un moment bun pentru a da petreceri pentru copii, ba chiar organizează serbări în bisericile lor, iar copiii și părinții se costumează și primesc bomboane. 


În noiembrie 2009, Vaticanul a catalogat ziua de Halloween ca fiind necreștină, declarând că este bazată pe un sinistru și periculos curent ocultist. 


Mai trebuie menționat și faptul ca Halloween-ul este o sărbătoare păgână care promovează interacțiunea cu diverse obiecte care au o încărcătură demonică serioasă, iar de cele mai multe ori aceste obiecte rămân în casele oamenilor după terminarea festivităților continâund să aducă acolo o atmosferă negativă pentru o perioadă mai îndelungată. 


Cu alte cuvinte, creștinismul nu are nimic în comun cu sărbătoarea de Halloween și prin urmare atât credincioșii cât și biserica ar trebui să stea departe de petrecerile de acest gen, oricât de inofensive ar părea la prima vedere.
sursa: Alfa Omega TV

Niciun comentariu: