Radio Bunelu

Raportul privind starea mineritului din România a fost finalizat. CEH va funcționa cu două mine și două grupuri energetice

Raportul privind starea mineritului din România a fost finalizat.  CEH va funcționa cu două mine și două grupuri energetice
Comitetul de coordonare pentru activitatea minieră s-a întrunit joi, 26 mai, la Ministerul Energiei, sub coordonarea doamnei Secretar de Stat Corina Popescu. În cadrul întâlnirii a fost prezentat un document de sinteză complet în ceea ce privește situația actuală a mineritul din România, ocazie cu care membrii grupului huilă au prezentat scenariul pentru continuarea activității Complexului Energetic Hunedoara.
”Membrii grupului de lucru Huilă au adus completările solicitate în urma întâlnirii de vineri, 20 mai, prezentând scenariul pentru continuarea activității Complexului Energetic Hunedoara. În document a fost evidențiat impactul financiar și intervenția statului în susținerea activității. Acest document sinteză va sta la baza negocierilor cu Comisia Europeană din perioada următoare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Potrivit informațiilor GDD, Complexul Energetic Hunedoara va funcționa în continuare cu două unități miniere și două grupuri energetice, cel de la Termocentrala Paroșeni și un grup de la Termocentrala Mintia. Restul unităților miniere vor fi trecute pe un program de închidere. Acesta este scenariul pentru continuarea activității miniere și energetice în județul Hunedoara.
Reprezentanții Ministerului Energiei au anunțat  deja de câteva săptămâni că vor fi închise unitățile miniere Lonea și Lupeni.
Termocentrala Mintia nu îndeplinește condițiile de mediu impuse de Uniunea Europeană, motiv pentru care Garda de Mediu a dispus încă de anul trecut sistarea activității. CEH a contestat procesul verbal de sistare a activității, societatea pierzând prima fază a procesului. Deși sentința de la Judecătoria Deva a fost contestată, este greu de crezut că o altă instanță va schimba radical decizia judecând în favoarea CEH în condițiile în care complexul hunedorean nu a făcut nimic, din vara anului trecut și până acum, pentru a alinia Termocentrala Mintia condițiilor de mediu impuse de Uniunea Europenă. Cu toate acestea, potrivit informațiilor GDD, cei din minister spun că structura energetică hunedoreană va continua în formula două mine și două grupuri energetice, unul de la Termocentrala Mintia, această entitate urmând a beneficia de niște fonduri pe mediu de la Uniunea Europeană.

„Avem astăzi un material foarte bun și, ceea ce este poate cel mai important, complet, care descrie exact așa cum arată în acest moment situația mineritului din România. Apreciez efortul pe care membrii grupurilor de lucru Huilă, Lignit și Uraniu l-au făcut într-un timp atât de scurt. Acest document sinteză va servi ca o bază corectă pentru deciziile care se vor lua  în viitor”, a declarat secretarul de Stat Corina Popescu.

http://gazetadedimineata.ro/economie/raportul-privind-starea-mineritului-din-romania-a-fost-finalizat-ceh-va-functiona-cu-doua-mine-si-doua-grupuri-energetice/

Niciun comentariu: