Radio Bunelu

Ce ar trebui să știe cei care promovează introducerea educației sexuale în școli. Drepturile și responsabilitățile părinților prevăzute în Constituția României

Avocatul vrâncean Corina Săcrieru
Avocatul Corina Săcrieru
Ce ar trebui să știe cei care promovează introducerea educației sexuale în școli. Drepturile și responsabilitățile părinților prevăzute în Constituția României.
Ana-Corina Săcrieru, avocat în cadrul Baroului Vrancea a acordat un interviu pentru Avocatura.com în care a analizat câteva aspecte legate de drepturile pe care le au părinții în ceea ce privește educația propriilor copii, despre însușirile și nevoile copiilor, dar și despre atribuțiile conferite chiar de lege.
Sistemul nostru de Drept are noțiuni bine clarificate sub acest aspect, prevederi care de multe ori sunt trecute cu vederea.
”Cred că, datorită implicării încă destul de mici a părinților în educația școlară a copiilor, au început să apară din ce în ce mai multe voci care să postuleze primatul Statului în ceea ce privește deciziile legate de educația și formarea copiilor, primat susținut în numele interesului superior alcopilului. 
Din această perspectivă, pentru a verifica corectitudinea unei asemenea abordări pe care se spijină, de exemplu, vocile care susțin că școala trebuie să se ocupe inclusiv de educația sexuală a copiilor, se impune să facem o analiză juridică aconținutului noțiunii de responsabilitate a părinților raportat la dreptul copiilor la educație. Potrivit articolului 487 din Codul Civil, părinții sunt cei care „au îndatorirea de a se îngriji de dezvoltarea psihică, intelectuală, de educația, învățătura și pregătirea profesională a copiilor potrivit propriilor lor convingeri, dar și potrivit însușirilor și nevoilor copiilor”. 
Aceasta este premisa legală de la care pornim în analiza conținutului responsabilității părinților față de copiii lor, iar această premiză are și un temei psihologic consacrat: elaborând principiul epigenetic al maturizării, reputatul psiholog Erik Erikson (în, de exemplu, Identity: Youth and Crisis, 1968) a demonstrat definitiv că stadiile dezvoltării personalității sunt determinate în primul rând de factori moșteniți, genetici”.
CONTINUARE aici – http://www.activenews.ro/stiri-social/Ce-ar-trebui-sa-stie-cei-care-promoveaza-introducerea-educatiei-sexuale-in-scoli.-Drepturile-si-responsabilitatile-parintilor-prevazute-in-Constitutia-Romaniei-133345
https://rodiagnusdei.wordpress.com

Niciun comentariu: