Cheile Buții sunt situate pe flancul sudic al Muntilor Retezat, la iesirea din localitatea Uricani, fiind sapate in calcare ce vin din Jurasic. Sunt niște chei spectaculoase, strabatute de pârâul Buta, care surprind prin frumusete si prin varietatea formelor. Versantii sunt foarte abrupti, peretii ajung pana la 100 m inaltime, au numeroase surplombe si marmite fluviale.
Accesul in zona se face pe Drumul National 66A ce pleaca din Petrosani pana la Campul lui Neag, iar de aici, de-a lungul unui drum pietruit ce dateaza inca de pe vremea romanilor si care patrunde in Cheile Butii spre amonte. DN66A continua mai departe prin munti, unde o portiune a fost reasfaltata, pentru a ajunge apoi pe Valea Cernei. Cand lucrarile vor fi finalizate, de pe Valea Jiului se va putea ajunge pe aici la Herculane. Pana atunci, acest tronson de drum merita parcurs pentru minunatele peisaje pe care le ofera.
Şoseaua care te duce în Cheile Buţii, una dintre porţile de intrare spre Parcul Naţional Retezat, trece mai întâi prin câteva orăşele miniere, cu imagini dezolante, ca mai apoi să ofere peisaje rupte din rai.
Cea mai bună şosea care te aduce în Cheile Buţii, una din porţile de intrare în Parcul Naţional Retezat, traversează inevitabil patru oraşe ale Văii Jiului: Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani. Orăşelele miniere oferă privelişti dezolante călătorului. Dacă te încumeţi să laşi în urmă peisajul intrat în umbra sărăciei şi să porneşti spre Retezat, spre inima munţilor, toate gândurile negre pe care le-ai fi putut strânge până atunci îţi vor dispărea. Numai câţiva kilometri despart Uricaniul de chei. Sunt câteva minute de mers cu maşina, pe un drum impecabil.
Salbaticia zonei atrage mai ales turistii experimentati, fiind un loc ideal si pentru iubitorii sporturilor extreme. Este paradisul alpinistilor, dar si al speologilor, care pot explora aici o adevarata retea de pesteri, izvoare, cascade si baraje naturale
Spre cascade
Vara, cheile prin care urci în Retezat îşi schimbă înfăţişarea. Scuturate de aşternuturile de zăpadă, pârâul şi stâncile par a se afla într-un adevărat război. Apele repezi se rostogolesc printre bolovani într-un huruit care devine din ce în ce mai asurzitor cu cât înaintezi pe râu şi te apropii de cascade. Câteva stânci imense s-au prăbuşit din înaltul muntelui peste şuvoaie, ca şi cum ar fi încercat să zdrobească vuietul acestora. O dată ce porneşti pe pârâu, te trezeşti în faţa unui imbold căruia cu greu îi poţi face faţă. Peisajul te îndeamnă să îţi continui drumul, să descoperi următoarea cascadă şi următoarea şi tot aşa, până ce foamea şi epuizarea te opresc din înaintare. Cel mai bun mod prin care poţi încheia o astfel de aventură nu este altul decât o masă încărcată cu bucate tradiţionale pregătite în pensiunile din zonă.
Oferta turistică
Cheile Buţii se află în judeţul Hunedoara, la circa 30 de kilometri de Petroşani, pe DN66A, la intrarea în Parcul Naţional Retezat. Cheile sunt un loc preferat de amatorii de excursii pe munte şi de speologie, dar şi de iubitorii unor sporturi mai puţin accesibile, cum este alpinismul. Pensiunile şi cabanele din zonă oferă cazare la preţuri începând de la 100 de lei pe noapte în camere duble, cu micul dejun inclus, însă turiştilor le este recomandat să îşi facă din timp rezervările. De asemenea, există locuri de camping pentru corturi. Din Cheile Buţii iubitorii de aventură au la dispoziţie mai multe trasee montane marcate pe care pot intra în Retezat. Cele mai populare sunt Cheile Buţii – Lacul Bucura, un traseu de 8 – 10 ore, Cheile Buţii – Vârful Piatra Iorgovanului (peste 2.000 de metri), traseu de 7 – 9 ore şi Cheile Buţii – La fâneţe, un traseu de circa 45 de minute. Vara traseele sunt mai accesibile, însă jandarmii montani le recomandă turiştilor ca înainte de a urca pe munte să poarte echipament adecvat. De asemenea, în zona cheilor există mai multe peşteri.
Sursa:adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu