Radio Bunelu

Noutăţi legislative / Încadrarea în grad de handicap

de Mihaela PETROŞAN
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara a comunicat că, începând cu data de 14 mai 2014, a intrat în vigoare un ordin care modifică reglementările de până acum privind criteriile medico - psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap.
 
Noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/ hemipareză, care necesită sprijin parţial sau permanent din partea altei persoane pentru desfăşurarea activităţilor zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor etc.), conform anchetei sociale anexate la dosar.
DGASPC Hunedoara a precizat că, la fel ca şi până în prezent, persoanele care se prezintă pentru evaluare trebuie să înainteze documentele medicale cu parametrii funcţionali specifici fiecărei afecţiuni, prevăzuţi de legislaţia în vigoare. 
O altă modificare legislativă face referire la obligaţiile persoanelor adulte cu handicap.
Începând cu data de 17 mai 2014 a intrat în vigoare Legea nr. 67/2014 ce modifică articolul 59 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel persoanele cu handicap au obligaţia conform:
- Alineatului (1), litera c) (modificat): să se prezinte pentru reevaluare, la solicitarea structurilor competente în domeniu, cu excepţia persoanelor cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi /sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil, care nu pot urma programe de recuperare şi pentru care comisia de evaluare a stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap;
- Alineatului (2) (nou introdus): Persoanele pentru care comisia de evaluare a stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap se prezintă pentru reevaluare în următoarele situaţii:
a) solicită acest lucru ca urmare a agravării condiţiei lor medico-psihosociale;
b) sunt convocate de către structurile competente în cazul existenţei unor suspiciuni justificate privind încălcarea prevederilor legale referitoare la încadrarea în grad ş i tip de handicap.
DGASPC Hunedoara, prin Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap, alături de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, asigură aplicarea la nivel judeţean a acestor noi prevederi legislative începând cu data intrării lor în vigoare.
http://www.zvj.ro/

Niciun comentariu: