Radio Bunelu

Trenuri anulate. 1 mai, un pic altfel în Valea Jiului

În Valea Jiului, Ziua Internațională a Muncii va fi sărbătorită altfel decât în celelalte orașe ale țării. Asta pentru că cei mai mulți cetățeni de aici renunță la litoral în favoarea ieșirilor la iarbă verde, la periferia orașului, iar trenurile, în loc să fie suplimentate ca în alte orașe, vor fi anulate.
1 mai în Valea Jiului. O nouă zi a muncii, sărbătorită prin zile libere. O nouă zi a muncii sărbătorită altfel decât în alte zone ale țării. Oamenii de aici sau cei mai mulți dintre ei, fie din motive financiare, fie din alte considerente aleg să petreacă prima zi a lunii mai, în Valea Jiului, lângă un grătar încins și o sticlă de bere aburindă, decât să meargă să asculte sunetul valurilor Mării Negre. Acest lucru este confirmat de reprezentanții agențiilor de turism, care au avut vânzări slabe la bilete pentru minivacanța de 1 mai.
”Anul acesta am vândut foarte puține bilete comparativ cu anii precedenți și în general am avut cam aceiași clienți. Solicitările au fost pentru litoral și stațiunile balneare din țară. Foarte puțini oameni au optat pentru străinătate, deși am avut oferte atractive”, spun reprezentanții agențiilor de turism din Valea Jiului.
Spusele agenților de turism sunt întărite de petroșăneni.
”Eu nu plec niciodată din Vale de 1 mai. Pentru mine și familia mea, nimic nu se compară cu o ieșire, pe malul apei, la marginea pădurii. Avem locuri superbe unde să ne distrăm, de ce să dăm bani să ieșim în alte părți. La mare vom merge la vară, când este cald și putem face baie, nicidecum acum”, spune un petroșănean.
De aceeași părere este și o petroșăneancă. Aceasta însă, scoate ”la înaintare” partea financiară.
”Nu am bani de distracții. Eu mă bucur dacă am cu ce să umplu oalele, nu să ies să mă distrez. Dacă totuși aș putea, aș prefera să ies la periferia orașului, la grătar cu familia și prietenii”, spune aceasta.
Dacă turiști sunt puțini, reprezentanții CFR s-au conformat, au făcut calculele și au decis că, în Valea Jiului nu se vor suplimenta trenuri ci se vor anula. Așa se face că nu mai puține de opt trenuri vor fi anulate și doar două suplimentate pe ruta Arad – București – Mangalia.
”În data de 3 mai vor fi anulate trenurile 2724 pe ruta Simeria – Subcetate și 2703 Subcetate – Simeria, 2024 pe ruta Petroșani – Târgu Jiu și returul acestuia 2023. Tot în data de trei va fi anulat trenul 1827 pentru ruta Caracal – Petroșani și retur, precum și trenul 2087 de la Craiova pentru Petroșani. Returul acestuia, 2080, va fi anulat în data de 4 mai”, a declarat, pentru GDD, Ioan Aonofriesei, CFR Călători Petroșani.
Un singur tren va fi suplimentat în sensul că, din data de 29 și până în 4 mai va circula pe ruta Arad – București – Mangalia și nu Arad – București cum era până acum. Cât despre trenul vacanței, încă nu se poate discuta.

Un altfel de 1 mai va fi organziat și la munte
În stațiunile montane din Valea Jiului se preferă activitățile de relaxare  și deconectarea de la grijile cotidiente, iar cabanierii organizează drumeții și plimbări într-un cadru restrâns cu trasee bine stabilite.
„Unele pensiuni sunt pregătite, iar la altele se lucrează la pregătirile pentru 1 mai. În legătură cu activitățile pregătite de cabanieri pentru turiști, acestea diferă de la unii la alții, însă în această perioadă la mare căutare sunt drumețiile organizate pe diferite trasee. Turiștii vor beneficia și de tradiționalul grătar în locurile special amenajate de proprietarii pensiunilor”, a declarat Cristian Pop, reprezentant Salvamont Lupeni.
O activitate interesantă ar fi alpinismul, însă salvamontiștii îi îndeamnă pe turiști să nu se avânte deoarece stâncile sunt încă reci, însă pot opta pentru vizitele la peșteri.  Aceștia mai precizează că ei sunt pregătiți pentru valul de turiși de joi.
Pentru amatorii de sporturi extreme Asociația Pro Adrenaline din Valea Jiului a pregătit pentru data de 1 mai „Paragliding Spring Fly”, o tabără de zbor cu parapanta la poalele munților Retezat în satul Clopotiva la 15 kilometri de Hațeg, eveniment ce va dura aproximativ patru zile.
„Dacă vremea este de partea noastră vom organiza patru zile frumoase petrecute în natură la aer curat, vom face foc de tabără și cei prezenți vor putea asculta cântece la chitară și admira peisaje superbe, dar mai presus de toate, plăcerea unui zbor cu parapanta.  Deși condiția meteo nu se arată favorabilă pentru data de 1 mai, sperăm totuși să fie vreme prielnică pentru zborul cu parapanta”, a declarat, pentru GDD, Dan Toterman, președintele organizației Pro Adrenaline Parâng.
Potrivit sursei citate la acest eveniment sunt așteptați parapantiști din toată țara, din orașe precum București, Cluj, Timișoara, Caransebeș și Reșița. Din Valea Jiului se vor strânge în jur de 20 de parapantiști care și-au anunțat prezența, dacă vremea va fi favorabilă. În cazul în care vremea nu va fi de partea parapantiștilor evenimentul se amână pentru week-end.

Rodica Muntoi
Iulia Bălușă
http://gazetadedimineata.ro/

Niciun comentariu: