Radio Bunelu

Cum te ajută spanacul să slăbeşti

Cum te ajută spanacul să slăbeşti
Frunzele de spanac sunt mai mult decât o sursă modestă de fier. Ele reprezintă una dintre cele mai bune soluţii pentru a scăpa de nevoia de a ronţăi toată ziua ceva şi, în plus, împiedică organismul să absoarbă rapid grăsimile din alimente.

Spanacul taie, pur şi simplu, foamea, au descoperit cercetătorii suedezi de la Universitatea Lund din Suedia. Cum a pornit descoperirea? Ei bine, specialista în medicină nutriţională Charlotte Erlanson-Albertsson, ca orice femeie preocupată de siluetă, i-a cerut soţului ei, specialist în fotosinteză la aceeaşi universitate, să-i găsească, o moleculă naturală (non-sintetică) care să provoace senzaţia de saţietate pentru un timp îndelungat.
Aşa au ajuns cei doi cercetători să-şi concentreze atenţia asupra tilacoidelor conţinute de celulele plantelor verzi, mai ales de frunzele acestora. Specialista Erlanson-Albertsson a preferat, în acest sens, spanacul. După mai multe analize, ei au constatat că spanacul are, într-adevăr, capacitatea de a încetini digestia şi de a atenua senzaţia de foame între mese.
Suc de spanac în fiecare dimineaţă
Pentru a evalua efectul tilacoidelor asupra senzaţiei de foame, 15 persoane au consumat, în fiecare dimineaţă, vreme de două săptămâni, pudră de spanac bogată în tilacoide diluată în apă. Rezultatul a fost că voluntarii nu au mai simţit nevoia de a ronţăi biscuiţi, covrigei sau orice altceva între mese. Prin comparaţia ulterioară cu un grup de 15 persoane care au băut un suc fără tilacoide, diferenţa între cele două grupuri a fost evidentă: participanţii care au primit adevărata băutură din spanac au reuşit mult mai bine să reziste cu numai trei mese pe zi, faţă de ceilalţi.
Este foarte important, însă, spun specialiştii, ca spanacul să fie administrat sub formă de suc preparat astfel:  „Frunzele de spanac trebuie zdrobite, filtrate şi centrifugate pentru a elibera tilacoidele din celule, fiindcă organismul nostru nu «ştie» să-l izoleze din spanacul proaspăt“, a explicat Universitatea din Lund, într-un comunicat.
De ce e bun spanacul
Cercetătorii suedezi au observat în cadrul acestui studiu că voluntarii din grupul celor care au consumat zi de zi băutura bogată în tilacoide aveau nivelurile hormonilor de saţietate mult mai mari decât ceilalţi. De asemenea, glicemia consumatorilor de spanac a fost mai stabilă. Specialiştii au constatat astfel că tilacoidele ar declanşa eliberarea hormonilor de saţietate la nivelul intestinelor.
Deşi are numai 23 de calorii la 100 de grame, spanacul are un conţinut impresionant de substanţe nutritive. Este foarte bogat în provitamina A, vitamina B9, vitamina K, dar aduce şi cantităţi importante din vitaminele C, B6 şi E. Evident, se remarcă în categoria lui, şi ca o sursă esenţială de fier, magneziu, calciu, potasiu, cupru, zinc, iod, seleniu şi alte minerale şi oligoelemente.
Pentru o legumă cu frunze verzi, spanacul furnizează o cantitate relativ importantă de proteine, dar marea parte a aportului energetic este asigurată de glucidele cu asimilare lentă. Grăsimile se regăsesc doar sub formă de urme.
Cum e bine să-l prepari
Spanacul este o sursă bună de acid folic, dar este important să nu-l fierbi în cantităţi mari de apă sau să-l depozitezi prea mult timp în frigider, fiindcă în aceste condiţii pierde până la 50% din conţinutul de acid folic.
Şi vitamina E din spanac este sensibilă la anumite tipuri de preparare termică, mai precis la prăjire, aşadar este bine să nu frigi spanacul niciodată, ci, mai degrabă, să-l fierbi în baie de abur. 
https://ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu: