Radio Bunelu

Scapa de tuse, raceala, gripa, dureri in gat si buze crapate

 
 Iarna a venit, fie că vrem, fie că nu şi odată cu ea au venit şi problemele de sănătate specifice acestui anotimp. În cele ce urmează vom vorbi despre toate problemele medicale ce pot să apară şi despre cum să ne păzim şi cum să tratăm aceste probleme.
Cum scapam de tuse?
   Reduceţi riscul contractării tusei prin evitarea fumatului, a încăperilor pline cu fum sau a zonelor de epidemie cu viroze sau gripe. Puteţi preveni tusea şi prin stimularea sistemului natural de apărare al organismului printr-o dietă sănătoasă cu alimente cu conţinut de vitamina C.
- Folosiţi inhalaţii de aburi punând în apă câteva picături de ulei de eucalipt sau mentă.
- Pentru a calma tusea cauzată de răceală sau de dureri de gât puneţi în timpul nopţii 2 picături de ulei de eucalipt pe o batistă, sub pernă.
- Puteţi face un amestec din 3 picături de ulei de cedru şi 2 picături de ulei de mentăla 2 linguriţe dintr-o loţiune neparfumată şi masaţi cu ea zona gâtului şi pieptului.
- Pentru a trata tusea este indicat sã beţi multe lichide, de preferat calde. Sucurile de fructe sau ceaiul de
coacăze sunt indicate pentru a calma tusea seacă şi pentru a elibera flegma produsă.
- Sucul proaspăt de morcovi ajută la ruperea flegmei.
- Beţi infuzii de varză sau aplicaţi pe piept o cataplasmă cu frunze de varză.
- Folosiţi o ceapă tăiată felii peste care puneţi miere şi lăsaţi-o să stea o noapte. A doua zi beţi câte 2 linguriţe din 2 în 2 ore.
- Beţi suc de praz fiert (presat într-un tifon) îndulcit cu miere.
- Încercaţi o infuzie din iarbă de unguraş. Puneţi o linguriţă de frunze uscate în apă clocotită. Lăsaţi să
infuzeze 10 minute şi adăugaţi miere.
- Dacă aveţi tuse cu flegmă utilizaţi ceaiuri calde care ajută la fluidizarea tractului respirator, cum ar fi
nalba, lumânărica, isopul sau cimbrul.
Tratamente naturiste in febra
   Apariţia febrei este în general un semn că sistemul propriu de apărare al organismului se luptă cu o infecţie. Creşterea temperaturii poate fi anunţată de frisoane şi de alternanţe între transpiraţie şi senzaţii de frig. Febra poate fi însoţită de dureri de cap, de strănut şi scurgeri nazale.
- Compresele reci sunt o soluţie foarte bună pentru reducerea febrei. Puneţi comprese ude şi reci pe frunte, ceafă, gambe şi pe încheieturi, având grijă totodată ca restul corpului să rămână acoperit. Schimbaţi compresa în momentul în care se încălzeşte.
- Altă metodă de scădere a febrei este împachetarea corpului într-un cearceaf sau mai multe prosoape reci şi ude, apoi într-o pătură uscată de lână. Învelitorile trebuiesc schimbate o dată la 15-20 de minute.
- Consumaţi multe lichide astfel încât să eliminaţi urină şi să vă puteţi rehidrata. De preferat este să consumaţi apă cu conţinut de vitamina C, suc de coacăze, portocale sau lămâie.
- Tamponaţi corpul bolnavului cu un burete înmuiat în apă călduţă în care aţi adăugat câteva picături de ulei de levănţică, romaniţă sau eucalipt.
- Beţi infuzii din scoarţă de salcie, flori de tei, soc, roiniţă, ghimbir sau mentă.
- Folosiţi extract de beladonă dacă aveţi faţa roşie.
Cum scapam de raceala cu tratamente naturiste?
   Peste 200 de viruşi pot provoca răcelile pe care le cunoaştem cu toţii. Probabilitatea de a răci este mai mare în lunile sezonului rece, dar mai ales fiindcă intrăm în contact cu persoane deja bolnave. Adulţii fac de obicei guturai de 2 ori pe an, copiii însă sunt mult mai predispuşi, ei având sistemul imunitar mai puţin rezistent.          
   Dacă aţi constatat că aveţi primele semne ale unei răceli, puteţi să preveniţi gravitatea bolii prin următoarele remedii:
- 20 picături tinctură de echinaceea în apă din 2 în 2 ore
- vitamina C la fiecare 2 ore, maxim 2 g pe zi
- zinc de 4 ori pe zi câte 25 mg
- usturoi o jumătate de căţel la 2 ore
   Pentru a calma răceala staţi într-o încăpere aerisită şi călduroasă, mâncaţi alimente bogate în vitamina C cum ar fi supa de zarzavat şi beţi multe lichide, de preferat ceai de ghimbir îndulcit cu miere. De asemenea un bun calmant al răcelii este infuzia din o linguriţă de şovârf sau cimbru băută de 3 ori pe zi.
   Maceratul de cătină albă alungă răceala şi gripa. Într-un borcan de 800 ml se zdrobesc 500 g boabe de cătină, peste care se adaugă 500 g miere. Se consumă zilnic câte o linguriţă din acest preparat şi astfel organismul este fortificat în perioadele când răceala şi gripa încearcă să ne răzbească. Fructele de cătină sunt bogate în vitaminele B1, B2 şi mai ales în vitamina C, atât de necesare organismului.
   Pentru îndepărtarea congestiei se recomandă aromaterapia şi băile de picioare. O baie de picioare pregătită adăugând 2 linguri de făină de muştar într-un litru de apă fierbinte este excelentă pentru calmarea congestiei capului şi plămânilor.
   De asemenea aromaterapia cu inhalaţii de aburi cu ulei de eucalipt, arbore de ceai, lămâiţă sau cuişoare calmează eficient congestia. Staţi cu faţa deasupra vasului, cu un prosop pe cap pentru a capta vaporii şi inhalaţi pe nas.
Durerile in gat
   Această problemă, foarte frecventă mai ales în perioada sezonului rece, poate fi cauzată de o infecţie (virală sau bacteriană), de o alergie, de poluanţi, fum sau de aerul rece sau uscat. Durerea de gât este adesea primul semn al unei răceli, gripe sau al unei inflamaţii a laringelui.            
Prevenire
- Aveţi grijă să vă fie cald.
- Beţi în fiecare zi minim 2 litri de lichide, în sezonul rece de preferat călduţe, evitând cofeina şi alcoolul.
- Evitaţi mediile poluante şi nu fumaţi.
- Consumaţi fructe, legume proaspete  şi alimente bogate în vitamina A, B, C, D şi E, fier, magneziu şi zinc.
- Consumaţi usturoi zdrobit şi adăugat în mâncare.
Tratament prin aromaterapie. Pentru calmarea durerilor de gât se recomandă uleiurile esenţiale de santal şi de levănţică. Pentru combaterea infecţiilor recomandăm lămâia, pinul şi arborele de ceai.
- Faceţi gargară din 2 în 2 ore cu câte 2 picături de ulei de santal şi de lămâie în 1 pahar cu apă caldă.
- Masaţi-vă faţa şi pieptul cu un amestec din 3 picături ulei de santal, 2 picături ulei eucalipt şi o picătură ulei de mentă în 2 linguriţe şi jumătate de ulei de migdale.
- Inhalaţi 5-10 minute aburul de la un vas cu apă fierbinte cu 2 picături ulei de eucalipt şi 2 picături ulei de mentă.
Plantele care calmeaza durerile in gat
- Folosiţi ceaiul de cimbru sau de smirnă pentru gargară de 3-6 ori pe zi.
- Ceaiul de salvie roşie cu o linguriţă de oţet de mere are proprietăţi calmante şi antiseptice.
- Pentru a vă îmbunătăţi imunitatea beţi o cană la două ore de ceai de echinacea şi salvie. Dacă vă doare tare în gât şi tuşiţi adăugaţi nalbă sau potbal care au efect calmant. Dacă aveţi febră adăugaţi flori de soc, mentă şi codiţa şoricelului.
- Preparaţi o băutură lăsând 10 minute în apă fierbinte mure zdrobite şi apoi amestecând cu lapte.
Buzele crapate
   Apariţia buzelor crăpate se poate datora expunerii la frig sau vânt, mai ales în perioada anotimpului rece. Buzele sunt în special vulnerabile la crăpare pentru că nu au glande sebacee care produc substanţă grasă protectoare. Vremea rece sau vântul usucă pielea şi reduce circulaţia sângelui, ducând astfel la crăparea buzelor. Nu este indicat să vă umeziţi buzele cu limba pentru că saliva va provoca iritarea zonei respective.
- Ungeţi buzele uscate cu puţin ulei de măsline pentru catifelarea şi calmarea lor.
- Pentru calmarea şi reducerea iritaţiei şi a inflamaţiei folosiţi un amestec de apă de trandafir şi
glicerină în proporţii egale, tamponând uşor de 2-3 ori pe zi buzele crăpate.
- Masaţi buzele cu degetul înmuiat într-un amestec din 2 picături de ulei de trandafir şi o linguriţă de ulei de măsline sau migdale.
- Aplicaţi direct pe buze conţinutul unei capsule de vitamina E.
- Consumaţi alimente cu conţinut de vitamina B (legume verzi, nuci sau cereale integale)
- Este bine să vă protejaţi buzele de frig şi vânt mai ales dacă acestea sunt deja uscate. Aplicaţi pe buze o barieră protectoare din balsam de buze de fiecare dată când ieşiţi din casă.
- Rujul poate preveni crăparea buzelor, dar atenţie, utilizaţi-le doar pe acelea cu proprietăţi hidratante.
- Pe timpul iernii puneţi un vas cu apă pe calorifer pentru că sistemul de încălzire a casei usucă aerul din încăpere, producând astfel şi efectul de uscare a pielii şi buzelor.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru
http://www.revista-tratamente-naturiste.ro/

Niciun comentariu: