Radio Bunelu

Pensionare timpurie după condiţii grele de muncă

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a avizat miercuri un proiect care modifică Legea pensiilor publice şi care le poate oferi celor care au lucrat în condiţii grele (minerit, siderurgie, industria chimică şi altele) posibilitatea să se pensioneze cu câţiva ani mai devreme.

Grupa I de muncă, în care erau încadrate persoane care lucrează în condiţii grele, a fost eliminată în 2010, în urma unei decizii a guvernului de la acea perioadă. „Am avizat reintroducerea grupei I de muncă, pentru că printr-o lege nedreaptă Guvernul Boc nu le-a recunoscut vechime celor care au lucrat în condiţiile grele de muncă, prin avizul nostru am reintrodus această măsură, astfel încât cei care au lucrat în condiţii grele, minerit, siderurgie, etc., se încadrează în grupa I de muncă, vor câştiga la pensie ani vechime şi se vor pensiona mai repede”, a declarat preşedintele comisiei, Florin Iordache, citat de mediafax.ro.

Potrivit lui Florin Iordache, cei care au lucrat 16 ani în minerit, de exemplu (şi au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani) s-ar putea pensiona cu cinci ani mai devreme, iar cei care au 8 ani în acelaşi domeniu ar putea ieşi la pensie la 63, în loc de 65 de ani. Mai mult, la 35 de ani cotizaţi în grupa I de muncă, reducerea vârstei de pensionare este de 12 ani, potrivit deputatului liberal Cristina Pocora, care a emis un comunicat de presă pe această temă.

Parlamentarii spun că de modificările aprobate miercuri vor beneficia peste 60.000 de persoane care au lucrat sau lucrează în mine, oţelării, combinate siderurgice, în industria chimică, în turnătorii de fontă sau pe şantiere. Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.
http://ro.stiri.yahoo.com

2 comentarii:

Anonim spunea...

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, a fost oarba dupa anul 2001 cand sa furat grupa I de munca?.
Ea nu trebuie sa plateasca pentru hotia acceptata tacit?

Anonim spunea...

Donmule Florin Iordache, transmiteti un gand bun din partea celor pe care ia furat, tovarasului, caci domn nu pot sa-i spun, Boc.
Incercat si dumneavoastra sa meditati la ce ati facut timp de 12 ani cat timp am fost furati dupa anul 2001.