Radio Bunelu

Cinci lucruri pe care tinerii ar trebui să le ştie despre despărţiri

Amăgiţi de poveştile de iubire cu final fericit, tinerii simt că au eşuat atunci când sunt puşi în faţa unei relaţii care se încheie. Însă tânăra regizoare creştină Rebekah Bell spulberă acest mit, arătând că din orice relaţie care ajunge la capăt putem învăţa cinci lecţii valoroase.

inimi_frant (Foto: zawaj.com)Mai întâi, Rebekah spune că a te despărţi de cineva nu este un lucru rău în sine. În fapt, nicio relaţie un poate fi un eşec, deoarece aceasta este o oportunitate de învăţare. În primul rând, învăţăm care sunt priorităţile într-o relaţie şi care sunt aspectele prea importante pentru a fi neglijate. În al doilea rând, învăţăm că este greşit să ignorăm problemele sau sursele de incompatibilitate doar de teama de a nu rămâne singuri.

Apoi, Rebekah subliniază că o persoană nu trebuie să îşi estimeze valoarea în funcţie de cei din jur. Mai concret, valoarea unei persoane nu este dată de existenţa sau absenţa unei relaţii sentimentale, de acţiunile sau opiniile partenerului şi nici măcar de deciziile greşite pe care le ia. Rebekah citează cuvintele preotului american Brennan Manning, care afirma „Defineşte-te ca cineva iubit nespus de mult de Dumnezeu. El te-a ales, El te iubeşte. Acceptă asta şi pune această declaraţie în centrul vieţii tale".

Al treilea sfat pe care îl dă tânăra este să învăţăm să renunţăm la relaţiile care nu ne aduc împlinire. Rebekah afirmă că este interesant cum ne amintim doar lucrurile plăcute dintr-o relaţie încheiată, dar tindem să uităm A sta în loc, iar aşteptând să reluăm o relaţie încheiată este o greşeală.

A continua să sperăm ne face prizonierii unui trecut care nu mai există, dar ne şi împiedică să ne vindecăm, să evaluăm corect relaţia încheiată şi să învăţăm lecţia, arată Bell.

A patra lecţie este că după orice despărţire vine şi revenirea la normal. Chiar dacă suferinţa este profundă şi pare că nu ne vom mai vindeca sau că nu vom mai putea iubi sau fi fericiţi vreodată, revenirea la normal este o evoluţie firească a vindecării sufleteşti.

De aceea, este important ca oricine are inima frântă să se disciplineze, astfel încât despărţirea să nu îl doboare psihic, ci să-l ajute să meargă mai departe mai înţelept şi mai pregătit.

Şi în cele din urmă, cea de-a cincea lecţie este că distrugerea duce la creştere. Adevărul este că suntem cei mai motivaţi să creştem în perioadele dificile ale vieţii, iar încurajarea vine din faptul că Dumnezeu este prezent chiat şi atunci în viaţa noastră.

În consecinţă, persoanele care suferă după o despărţire trebuie să aleagă să profite de aceste momente pentru a deveni mai profunde şi mai înţelepte. O alegere potrivită este angajarea în trăirea unui viitor mai bun, în comparaţie cu consumul cu privire la evenimentele trecute. Nu vă irosiţi durerea, concluzionează Rebekah, ci învăţaţi lecţiile pentru a nu repeta greşelile şi, inevitabil, suferinţa.

Niciun comentariu: