Radio Bunelu

Ceai cu aromă de fapte bune, în centrul Capitalei


În Centrul Vechi al Bucureştilor, printre cafenele şi baruri, mimi şi cântăreţi ambulanţi, privind către caldarâmul din spatele BNR, s-a strecurat timid un local mai puţin cunoscut locuitorului din Capitală. Un local pe care nu îl caută cei care vin curgând pe străzile pietruite, dar care îi invită pe cei mai curioşi să urce „spre fapte bune”.
Merci Charity Boutique este un concept store unic în România, unde poţi bea un ceai, mânca o prăjitură şi de unde poţi pleca cu un sacou, o brăţara sau chiar cu un scaun. Banii pe care îi oferi în schimb merg spre activităţi caritabile.
Concept preluat din occident
Ideea i-a venit în 2011 Alinei Ţiplea, o tânără care simţea nevoia să eficentizeze cumva micile donaţii pe care ea le făcea şi să încerce să facă acelaşi lucru şi pentru alţii. „Ideea a venit din dorința de a ajuta, mai exact, atunci când, donând lucruri de care nu mai aveam nevoie, am ajuns în situația în care mă despărțeam mai greu de anumite obiecte. Un copil dintr-un centru de plasament nu vedea valoarea unui produs, așa că m-am gândit cum ar fi ca acele produse să poată fi luate de persoane direct interesate, care să doneze o sumă de bani pe ele, sumă de bani care să servească unor cauze medicale sau sociale”, explică Alina. Pentru că nu ştia exact ce formă ar trebui să ia ideea ei, a cercetat puţin această zonă şi a descoperit  charity shop-urile, foarte raspândite în Europa, în special în Anglia şi Franţa.
Ca şi în occident, toate obiectele expuse în buticul de pe Smârdan sunt donate de oameni care nu mai au nevoie de ele. Aici hainele, aceesoriile, cărţile sau chiar unele obiecte de mobilier sunt plăcute şi luate acasă de cei care trec pragul Merci. Banii oferiţi în schimb sunt puşi de-o parte şi ulterior trimişi către cineva care are nevoie de ei. Nu există preţuri, fiecare oferă cât poate şi cât crede că valorează obiectul respectiv. Dacă nu îţi face cu ochiul niciun produs expus, poţi pur şi simplu să bei un ceai sau o cafea cu prietenii şi poţi fi sigur banii pe care îi laşi la final vor ajuta la înfăptuirea unei fapte bune.
„Spre fapte bune”
Merci este poziţionat deasupra unei cofetării franţuzeşti, iar ca să ajungi în magazin trebuie să treci printr-un hol paralel cu cofetăria şi să urci o scară. Pentru a se asigura că ajungi la ei, cei de la Merci te îndrumă cu săgeţi pe care scrie „spre fapte bune”. Aerul vintage al buticului te însoţeşte de la intrarea în zona unde sunt expuse obiectele, până la masa aşezată la geamul care priveşte în stradă. Dacă o să comanzi altceva decât ceai (cafea, prăjituri sau biscuiţi), produsele îţi sunt aduse de la cofetărie, care donează 40% din preţul acestora asociaţiei.
Merci Charity Boutique este o asociaţie non-profit, înfiinţată în 2011, dar care, din lipsă de fonduri, a început ca un magazin caritabil ambulant, organizând diferite evenimente şi târguri caritabile. În 2012, aflată la un workshop la Bran, unde încerca să înveţe cum să înceapă proiectul, Alina l-a cunoscut pe Peter Barta, de la Fondul Post Privatizarea, căruia i-a plăcut ideea ei şi care a ajutat-o să deschidă concept store-ul. Acum, Merci Charity Boutique se autofinanțează şi reuşeşte să facă tot mai mulţi oameni fericiţi. Atunci când vor să strângă mai mulţi bani pentru un proiect organizează şi câteva evenimente artistice (concerte, piese de teatru, expoziţii de desen), unde oamenii cunosc cazul şi donează cât vor.
Să îi încurajăm să viseze
Cazurile pe care cei de la Merci le sprijină variază de la asigurarea unui tratament sau a unei analize costisitoare, până la plata unui costum de care un copil talentat dintr-o familie defavorizată are nevoie pentru a putea cânta la un festival. Din noiembrie, de când au deschis, cei de la Merci au avut 10 proiecte mari, însă au ajutat mai mult. Printre cei cărora le-au adus zâmbetul pe buze se numără şi o fetiţă de 13 ani bolnavă de cancer, pe care Alina a cunoscut-o la Institutul de Oncologie din Bucureşti. „Tocmai îmi donase cineva un calculator şi pentru ca nu am avut loc să îl ţin aici m-am dus cu el direct la spital”.

Cadoul a fost exact ceea ce îşi dorea micuţa care, văzându-l, a crezut că i se face o farsă. „Era atât de veselă şi roşie în obraji, încât n-ai fi zis că e bolnavă”, povesteşte fondatoarea Merci, care plănuieşte să îi mai facă o surpriză fetiţei.
De fapt, se gândeşte la o gamă întreagă de proiecte care vizează copiii internaţi la Institutul de Oncologie sau la Fundeni. „Aş vrea să îi încurajăm cumva să viseze şi încercăm să le îndeplinim cel mai mare vis”, ne-a spus Alina. Cei de la Merci nu duc lipsă de cazuri, pentru că nu le caută niciodată, ci aud sau se lovesc de ele.
Deşi au avut mai multe proiecte, coordonatoarea asociaţiei spune că a simţit că au făcut cea mai mare diferenţă în cazul Alesiei, o fetiţă de doar 6 luni care avea nevoie de transplant de cornee. Familia mai avea nevoie de 2000 de euro pentru ca fetiţa să poată merge în Italia să fie operată. Merci Charity Boutique a strâns banii necesari şi, mai mult, au atras atenţia unui jurnalist de la BBC, care a scris despre cazul Alesiei. În urma articolului, un medic american s-a oferit să o opereze pe fetiţă, însă pentru că programarea era deja făcută în Italia, a rămas să ţină legătura cu părinţii, să îi consilieze după operaţie şi, dacă este cazul, să o consulte ulterior pe Alesia.
„Reciclează-ţi atitudinea”
Cei de la Merci vor să îşi extindă activitatea pe viitor, să mai deschidă un magazin, într-un cartier mărginaş, unde să ţină toate donaţiile pe care acum le refuză din lipsă de spaţiu şi de unde cei cu posibilităţi materiale reduse să le poată achiziţiona. Pentru că i-ar fi greu să plătească o chirie substanţială, Alina Ţiplea speră ca un om cu simțul responsabilității sociale sau poate Primăria să îi pună a dispoziţie un astfel de spaţiu, deşi atunci când a căutat unul pentru concept store, autorităţile locale i-au răspuns că nu îi pot oferi un spaţiu „pentru astfel de activităţi”.
Între timp, cu un optimism molipsitor şi o creativitate debordantă, reprezentanţii şi voluntarii asociaţiei Merci Charity pregătesc ceainăria de pe Smârdan pentru noi evenimente, care vor avea loc chiar săptămâna viitoare, şi le cer tutor celor care le trec pragul să  îşi „recicleze atitudinea”.


Niciun comentariu: