Radio Bunelu

Povestea blocului mutat şi a inginerului care a făcut asta

Blocul din Deva strămutat 13 metri oferă şi astăzi condiţii de locuit foarte bune
Blocul din Deva strămutat 13 metri oferă şi astăzi condiţii de locuit foarte bune
În urmă cu 32 de ani, în luna octombrie, în municipiul Deva se întâmpla un eveniment aparte care marca întreaga suflare din oraș. Este vorba despre mutarea blocului H2 de pe strada Avram Iancu. Evenimentul a fost o premieră în județul Hunedoara. Cel care a făcut posibil acest lucru a fost dr. ing. Eugeniu Iordăchescu, care s-a stins din viață la sfârșitul săptămânii trecute.
Inginerul Eugeniu Iordăchescu (al doilea de la stânga la dreapta) avându-l alături pe colegul său Stelian Popescu (primul de la stânga la dreapta) alături de oficiali ai vremii, la finalizarea mutării blocului H2 din Deva (în planul secund al imaginii)
Inginerul Eugeniu Iordăchescu (al doilea de la stânga la dreapta) avându-l alături pe colegul său Stelian Popescu (primul de la stânga la dreapta) alături de oficiali ai vremii, la finalizarea mutării blocului H2 din Deva (în planul secund al imaginii)
Clădirea a fost construită acum 60 de ani, are 1.400 de tone și o suprafață de 1.102 metri pătrați. Imobilul trebuia să fie strămutat pentru a face loc unui nou ansamblu de locuințe și pentru că nu se înscria în normele de sistematizare valabile la acea vreme. Astfel în patru ore, blocul a fost strămutat aproape 13 metri către parcul „Cetate”. În acest timp locatarii au beneficiat de serviciile de telefonie, gaz, energie electrică și canalizare. Acest lucru a fost posibil deoarece specialiștii au folosit racorduri flexibile.
Întreaga operaţiune s-a bazat pe o inovaţie a inginerului Iordăchescu, care a salvat de la demolare sute de blocuri şi zeci de biserici din România. Conform ideii lui Eugeniu Iordăchescu, imobilul era ridicat cu ajutorul unui sistem hidraulic, sub el erau introduse temporar nişte „şine” foarte rezistente, şine care aveau ataşate roţi la fel de rezistente. Operațiunea este denumită în limbaj tehnic „translare”.
Lucrările necesare translării blocului au fost începute de constructori cu 72 de zile înainte de punerea în practică a proiectului. Blocul nu a suferit nici o fisură după operaţiune, iar postamentul blocului a câștigat astfel 36 de centimetri în înălțime, fapt ce a crescut gradul de funcționalitate al imobilului: demisolul a devenit parterul imobilului, iar aici s-au creat spații libere pe care cele 12 familii din imobil le-au putut utiliza. Întreaga procedură s-a realizat cu o tehnologie modernă, gândită și executată în țară la Întreprinderea „Proiect” București, după un proiect semnat de dr. ing. Eugeniu Iordăchescu și dr. ing. Ion Filimon.
Turn de 75 de metri, mutat 27 de metri
Eugeniu Iordăchescu şi-a aplicat inovaţia în alte două locuri din judeţ. La Petrila, un bloc de 3.300 de tone a fost deplasat pe o distanţă de 11 metri, fără ca locatarii să fie nevoiţi să-şi scoată vreun scaun din apartamente.
O premieră națională a fost realizată în vara anului 1988 când Eugeniu Iordăchescu a fost desemnat să execute o lucrare la Valea de Brazi- Petroșani, care să contribuie la realizarea planului de extracție a cărbunelui.
Lucrările din timpul translării imobilului din Petrila (în dreapta imaginii) au angrenat zeci de constructori
Lucrările din timpul translării imobilului din Petrila (în dreapta imaginii) au angrenat zeci de constructori
Pentru a continua lucrările la puțul de mină, a fost necesară executarea separată a unui turn metalic. Ulterior acesta a trebuit să fie adus peste puțul de mină prin procedeul „translației”, fixat și montat pe întreaga instalație de exploatare. Timpul de deplasare a turnului metalic a fost de două ore și 15 minute. „La finalul lucrării am sărbătorit evenimentul”, povestea Eugeniu Iordăchescu în cartea intitulată „Dr. in. Eugeniu Iordăchescu un salvator al monumentelor de arhitectură”. Turnul metalic avea înălțimea de 75 de metri, cântărea 250 de tone, și a fost translat pe o distanță de 27 de metri.
Eugeniu Iordăchescu (foto) s-a născut la Brăila, în 8 noiembrie 1929. A lucrat ca inginer pe şantiere de construcţii și în institute de proiectări din Bucureşti.
Vineri 5 ianuarie, la 89 de ani, „ salvatorul bisericilor” cum a fost supranumit, inginerul Eugeniu Iordăchescu s-a stins din viață. Prin profesionalismul său a salvat 12 biserici care, în regimul Ceaușescu, ar fi fost condamnate la demolare. Prin metoda translării, bisericile erau ascunse în spatele binecunoscutelor blocuri. În anul 1988 mănăstirea Râmeț a fost scoasă de sub ape de o echipă condusă de inginerul Eugeniu Iordăchescu. Pentru a fi salvată de la distrugere, mănăstirea a fost ridicată cu doi metri printr-o operațiune complexă. După cutremurul din 1977 a participat la expertizarea unor clădiri avariate şi la proiectarea și verificarea proiectelor de consolidare a acestora.
Eugeniu Iordăchescu este cel care a realizat şi izolarea antiseismică a acceleratorului de particule de la Centrul de Fizică Nucleară din Măgurele.

Niciun comentariu: