Drumul spre Herculane transformat în drum COMUNAL

Drumul spre Herculane transformat în drum COMUNAL. Drumul național 66A care ar trebui să facă legătura între Câmpu lui Neag și Herculane ar putea fi declasat la categoria de drum COMUNAL. Informația vine de la Ministerul Transporturilor. La sfârșitul anului trecut a fost demarată o campanie privind strângerea de semnături pentru reluarea lucrărilor la drumul spre Herculane. Fostul premier al României a promis că lucrările vor fi finanțate de la bugetul de stat. Numai că surpriza a venit când a fost publicat bugetul de stat aferent acestui an. În document nu a fost prevăzută nicio sumă destinată acestei lucrări.
Din stânga-n dreapta
Oficialii Ministerului Transporturilor susțin că au avut în vedere includerea acestui tronson de drum în Master Planul General pentru Transport. Numai că în urma analizelor au constatat că nu sunt îndeplinite criteriile necesare pentru ca drumul să fie inclus în acel document, în baza căruia s-ar fi putut accesa fonduri europene pentru reabilitarea drumului. Astfel, oficialii de la Ministerul Transportului susțin că CNAIR va face demersurile pentru declasarea drumului național, în drum COMUNAL.
“După cum se cunoaște, pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în actualul exercițiu de finanțare al Uniunii Europene, România a avut ca șI condiționalitate exante elaborarea Master Planului General de Transport șI prioritizarea investițiilor. În urma analizelor multicriteriale efectuate pe parcursul elaborării MPTG, proiectul de reabilitare DN 66A nu a îndeplinit condițiile impuse pentru includerea lui în MPTG. Pentru deblocarea situației acestui obiectiv șI identificarea altor mecanisme de finanțare, CNAIR SA, prin Direcția Generală Economică șI Financiară – Serviciul Cadastru șI Patrimoniu, va iniția demersurile necesare pentru promovarea unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru declanșarea sa din drum național în drum comunal”, arată Ministerul Transporturilor.
Pentru sectorul de drum DN 66A, km 47+600-66+204 a fost întocmită de către SC Search Corporation SRL documentația “drum de legătură DN 66A km 47+600-66+204, Câmpu lui Neag – Valea Cernei”, în faza de studiu de fezabilitate, documentație avizată la nivelul Comitetului Interministerial. În data de 29.05.2014, CNAIR SA a demarat procedura de atribuire a contractului de servicii pentru reviziunea/actualizarea studiului de fezabilitate. Procedura a fost anulată în data de 15.07.2015 întrucât au fost depuse oferte inacceptabile și/sau neconforme. Cetățenii Văii Jiului au semnat, la finalul anului trecut, o petiție prin care își arătau susținerea pentru reluarea lucrărilor la drumul dintre Câmpu lui neag și Herculane. Lista cu cele aproape 40.000 de semnături a fost predată fostului premier Mihai Tudose. Mai sunt de realizat circa 20 de  kilometri, între Câmpu lui Neag si Cerna, lucrarea este dificilã, pe traseul stabilit fiind necesarã, între altele, construirea unui pod peste Cerna, a 82 de podete si a unui viaduct de coastã cu suprastructura în consolã. Asta pentru a împãca si animalele, care, dacã totul va fi construit conform planului, nu prea ar mai avea de suferit.
Început în 1999, drumul ce trece prin Valea Jiului si denumit Drumul lui Bãsescu, pentru cã fostul presedinte al României era atunci ministrul Transporturilor, are nevoie din nou de bani. Suma ar  fi urmat sã fie  prinsã în bugetul care a fost adoptat în decembrie 2017.
Monika BACIU

Comentarii