Radio Bunelu

Sfârșitul Minei Lupeni pune lacăt și pe Preparația Coroiești, modernizată cu 16 milioane USD


Mina Lupeni a primit derogare de la Comisia Europeană, la fel ca și Mina Lonea, să își continue activitatea extractivă până la sfârșitul acestui an. De anul viitor se va lucra doar la închiderea de subteran și de suprafață, maximum până în 2024. De Mina Lupeni se leagă însă și existența Preparației Coroiești, care se va închide odată cu unitatea extractivă menționată.
La Preparația Coroiești mai ajunge o mică parte din cărbunele extras din minele Văii Jiului, cea mai mare parte de la Mina Lupeni. O ”ecuație” influențată de cărbunele din import, cu o putere calorifică net superioară, și care compensează astfel calitatea mai slabă a huilei de Valea Jiului care ar trebui să ajungă în Preparația Coroiești înainte de a fi arsă de termocentrale. Practic, cărbunele provenit din cele două surse – internă și externă – se amestecă, se face o medie ponderată, și astfel poate fi consumat fără probleme. Iar în acest fel, existența Preparației Coroiești nu mai este justificată de rațiuni economice. A fost trecută la exploatarea minieră de la Lupeni, pe același program de închidere, în condițiile în care aproximativ 80% din huila spălată aici provine chiar de la sucursala de care își leagă acum existența.
Potrivit oficialilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, cantitatea de cărbune care mai intră prin preparație este tot mai mică, de la un an la altul.
În 2016, prin Preparație au fost trecute aproximativ 70.000 de tone de huilă, pentru ca anul trecut cantitatea să coboare la 40.000 de tone. Pentru acest an este prevăzută spălarea unei cantități de circa 24.300 de tone, cu o medie zilnică de aproape 100 de tone, spune directorul CEH, Viorel Stancu. Defalcat pe sucursale, conform datelor oficiale, la Preparația Coroiești în acest an ar urma să ajungă 1.100 de tone de la Mina Lonea, 1.200 de tone de la Livezeni, 2.000 de tone de la Vulcan și 20.000 de tone de la Mina Lupeni. Cu precizarea că aceasta este cantitatea prevăzută, dar care nu neapărat va și ajunge în instalațiile uzinei de prepararare a cărbunelui.
Preparația Coroiești a fost modernizată în cadrul programului ITOCHU – Kopex, valoarea proiectului fiind de circa 16 milioane de dolari
Într-un raport oficial din anul 2004, directorul de atunci al fostei Companii Naţionale a Huilei, Ioan Stamin Purcaru – care acum este preşedintele Consiliului de Administraţie al CEH – preciza că: “Acordarea de fonduri, de 24,06 milioane USD, pentru realizarea Programului ITOCHU- Kopex, componenta minieră a avut ca finalitate realizarea următoarelor obiective: Retehnologizarea Uzinei de preparare a cărbunelui Coroeşti, în valoare de cca. 16 milioane USD, a fost finalizată la 1 mai 2003. Bene­ficiul modernizării Preparaţiei Coroeşti se cifrează la circa 1 miliard lei/zi. Este de menţionat că, această linie tehnologică modernizată poate prelucra întreaga producţie de cărbune extrasă de exploatările miniere din subordinea companiei, cu eliminarea poluării apelor Râului Jiu şi încadrarea în limitele impuse de normele europene, în vigoare”.
Practic, după închiderea tuturor uzinelor de preparare a cărbunelui din Valea Jiului, respectiv Petrila, Livezeni sau Lupeni, cea de la Coroieşti – Vulcan rămânea să preia întreaga cantitate de cărbune care avea nevoie de îmbunătăţirea indicatorilor de calitate, aşa încât să poată ajunge la parametrii optimi la Termocentralele Mintia şi Paroşeni.
Între timp, lucrurile s-au schimbat iar în ecuație a apărut și cărbunele din sursă externă, care ajută la creșterea puterii calorifice a materiei prime ce ajunge în termocentrale.
Carmen COSMAN – PREDA

Niciun comentariu: