Radio Bunelu

Ștefan Gros, ciobanul de 100 de ani angajat cu carte de muncă, a plecat în concediu


Cel mai vârstnic angajat cu carte de muncă din România, Ștefan Gros – ciobanul care păstorește o stână de oi, a plecat în concediu. Are 100 de ani, dar nici nu vrea să se gândească la retragerea din activitate.
Ștefan Gros a devenit celebru în toată țara acum 10 ani. Și-a făcut carte de muncă la vârsta de 90 de ani, angajatorul acestuia fiind omul de afaceri Emil Parău, cel care i-a îndeplinit dorința păstorului.

A luptat pe front și este veteran de război, dar a avut ambiția de a intra și el ”în rândul lumii” și să muncească cu carte de muncă.
“Acum câţiva ani moş Ştefan a venit la mine ca să-i angajez un nepot la stână. După o lună a revenit şi mi-a spus că şi el vrea să rămână cu oile. I-am făcut carte de muncă în anul în care a împlinit 90 de ani. A lucrat cinci ani şi apoi în iarnă l-am trimis în şomaj pentru că m-am gândit că iarna e prea grea pentru el ţinând cont de vârsta înaintată. M-am înşelat pentru că m-a căutat şi mi-a spus să-l reangajez. Dacă un om vrea să lucreze la vârsta asta cum să-l refuz? E un exemplu pentru tineri. Cred că toţi din firmă au de învăţat de la el”, spunea în 2013 proprietarul turmei la care a fost angajat baciul Ştefan.
Și angajat a rămas Moș’ Ștefan, cel pentru care vârsta este doar o cifră. Nu are planuri de ieşit la pensie și muncește ca în tinerețe. Spune că ”doar pasul s-o mai înmuiat”, dar asta nu îl împiedică să alerge toată ziua după mioarele dragi lui.
Recent, la împlinirea centenarului, ciobanul cu carte de muncă a fost recompensat cu câteva săptămâni de concediu.
 „Este încă în putere şi se ţine bine. A primit concediu şi se va întoarce la muncă în luna ianuarie”, a declarat Emil Părău.
Ştefan Gros locuieşte în satul Vâlcelele Bune de pe Valea Streiului şi se ocupă cu păstoritul de peste 80 de ani.
 Anul trecut, Ștefan Gros  a fost premiat de Consiliul Județean Hunedoara cu o diplomă de excelenţă, fiind considerat „un model de putere de muncă, de caracter şi un exemplu pentru comunitate”.
Carmen COSMAN – PREDA

Niciun comentariu: