Radio Bunelu

Se dorește înființarea Punctelor Gastronomice Locale în județ, de anul viitor


Din 2018, vom mânca mult mai sănătos. La nivelul județului, se dorește înființarea unor noi unităţi de alimentaţie publică, de tip familial, cu meniu tradiţional, specific regiunii din care provin proprietarii.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a demarat deja o campanie de informare la nivel județean privind Punctele Gastronomice Locale. Scopul acestei campanii este acela de a aduce la cunoştinţă publicului larg detalii despre aceste unităţi de alimentaţie publică de tip familial şi de a oferi celor interesaţi argumente pentru a deveni proprietarii unui astfel de Punct. „Punctele Gastronomice Locale răspund cerinţei crescânde în județul nostru, de organizare a unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse şi preparate alimentare specifice zonelor din județul Hunedoara, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure, iar sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit. Important de precizat este faptul că meniul punctelor gastronomice va fi diferit de cel al restaurantelor. În plus, punctul va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și eventual două feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.
Condiții pentru înființarea unui Punct Gastronomic Local
Pentru punerea în practică a acestui proiect, o primă etapă constând în identificarea şi informarea potenţialilor aplicanţi, a fost demarată la sfârşitul lunii august a acestui an şi se va încheia pe data de 31 decembrie. Urmează ca, după finalizarea procesului de evaluare şi înregistrare a acestora (conform prevederilor Ordinului Preşedintelui ANSVSA nr.111/2008), Punctele Gastronomice Locale să înceapă să funcţioneze de la începutul anului viitor. Cei care doresc să înfiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul: Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială. „Prima condiţie, având în vedere că aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008, cu modificările ulterioare. Cererea tip poate fi solicitată la sediul DSVSA Hunedoara. Dosarul depus pentru obţinerea înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor trebuie să conţină şi: schiţa locului de producere a alimentelor; copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului comerţului; copie după actul de identitate. O altă condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic”, a adăugat Leontin Laslău.

Niciun comentariu: