Radio Bunelu

Primul transplant de cap uman „a fost efectuat cu succes”. Italianul numit „Dr. Frankestein” a făcut anunțul controversat

Primul transplant de cap uman a fost efectuat cu succes Italianul numit Dr Frankestein a făcut anunțul controversat

Primul transplant de cap uman a fost efectuat cu succes pe un cadavru, în China, în urma unei operații de 18 ore. Cel puțin asta susține profesorul italian Sergio Canavero, numit și „Dr. Frankestein”, tocmai pentru experimentele sale considerate neetice. El a afirmat că este posibilă reconectarea măduvei spinarii, a nervilor și a vaselor de sânge. El a afirmat că acum o operație pe un om viu este „iminentă”.
Într-o conferință de presă, profesorul italian Sergio Canavero, directorul Advanced Neuromodulation Group din Torino, a anunțat că o echipă a Universității de Medicină din Harbin a „realizat primul transplant de cap uman”. Operația ar fi  fost una de succes, fiind efectuată de o echipă condusă de doctorul Xiaoping Ren, cel care anul trecut a reușit să grefeze, tot cu succes, un cap pe corpul unei maimuțe, amintește The Telegraph.

„Primul transplant pe un cadavru pe un cadavru uman a fost efectuat. O schimbare de cap între donatorii de organe aflați în moarte cerebrală reprezintă următoarea etapă. Iar cea finală este transplantul oficial de cap pentru o persoană cu afecțiuni, care este iminent”, a spus doctorul numit „Dr. Frankestein”.
Sergio Canavero a subliniat că acest transplant încheiat cu succes a arătat că este posibilă reconectarea măduvei spinarii, a nervilor și a vaselor de sânge, ceea ce este o veste bună pentru pregătirea următoarelor etape.
Anunțul său va stârni cu siguranță noi controverse în lumea medicală, la fel ca atunci când și-a anunțat intențiile. Mai precis, în 2015, el a spus că plănuiește să efectueaze primul transplant de cap uman pe un om viu, amintind de aceste etape pe care trebuie să le depășească, desigur cu succes, pentru a ajunge aici.
Rusul Valery Spiridonov se oferise ca voluntar pentru această operație. El suferă de boala Werdnig-Hoffman, o maladie incurabilă, care atrofiază musculatura spinală, iar această operaţie ar fi fost singura cale de a duce o viaţă normală.
Profesorul Sergio Canavero, alături de rusul Valery Spiridonov, cel care s-a oferit inițial voluntar pentru transplantul de cap
Astfel, doctorul Sergio Canavero urma să îi transplanteze capul la trupul unui donator decedat – o intervenție atât de îndrăznțeață, încât mulți experți au catalogat-o drept „misiune sinucigașă”. Operația ar fi durat aproximativ două zile, după care bărbatul ar fi rămas în comă pentru 30 de zile, pentru a se evita mișcările bruște care pot compromite rezultatele pozitive, amintește The Sun.
„Vreau să ajung în stadiul în care voi putea să am singur grijă de mine și să fiu independent”, spunea Valery, în urmă cu mai bine de un an.
El s-a răzgândit, între timp. În urmă cu doar câteva luni, rusul a anunțat că nu vrea să ia parte la operația experimentală, al cărui preț este estimat la 14 milioane de lire.
De altfel, tagma medicală critică acest experiment, considerând că este neetic, dar și cu potențial extrem de periculos pentru sănătatea pacientului. Cu toate acestea, italianul Sergio Canavero pare dispus să meargă înainte cu planul său.

Niciun comentariu: