Radio Bunelu

Premierul Tudose anunț șoc! Vârsta de pensionare ar putea crește din nou


Vârsta de pensionare ar putea crește la 67 de ani, este anunțul făcut de premierul Mihai Tudose, într-un interviu acordat agenției de presă Agerpres


Un articol publicat de revista Capital în ediția sa electronică, informează că premierul Mihai Tudose, a spus în interviul acordat agenției Agerpres, că vârsta la care ar putea ieși angajații din România la #Pensie, va crește cu ”un an sau doi”, iar întrebat de orizontul de timp în care s-ar putea produce acest lucru, răspunsul a fost același ”un an sau doi”.
În plin scandal al pensiilor speciale și în goana guvernului de acoperi găurile bugetare provocate de respectarea promisiunilor electorale, acesta tatonează terenul și pregătește psihologic populația pentru o măsură care dacă va fi aplicată, va tempera efortul bugetar pe spinarea celor câteva mii de români care vor mai trebui să aștepte încă doi ani în plus pensionarea.

O măsură similară a fost asumată și de guvernul Boc în anul 2009, când vârsta de pensionare a crescut de la 60 la 65 de ani pentru bărbați și creșterea vârstei de pensionare la femei la 63 de ani până în anul 2030.
Terenul a fost pregătit încă de acum câteva zile, când la o întrevedere cu reprezentații marilor cartele sindicale, Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a evocat această posibilitate de aliniere la legislația europeană, care recomandă egalizarea vârstei de pensionare și creșterea ei până la vârsta de 67 - 70 de ani. După declarația publică făcută de un lider de sindicat pe acest subiect, Ministrul Muncii a ieșit și a spus că guvernul nu are în vedere să crească vârsta de pensionare, nici egalizarea acestei vârste între femei și bărbați, adăugând că nu înțelege cum de au apărut aceste informații în spațiul public.

A recunoscut însă că este în lucru Legea pensiilor pentru persoanele care au contribuit în sistemul public de pensii, dar că este doar în stadiul de stabilire a unor principii de lucru.
Cert este că la doar câteva zile distanță, premierul Tudose a reiterat același lucru după o întrebare pusă de reporterul Agerpres pe această temă, spunând că fiecare țară își stabilește această vârstă în funcție de speranța de viață a locuitorilor țării respective, iar acest lucru va fi posibil în România când speranța de viață va fi la noi de 80 de ani. La câteva secunde distanță premierul s-a contrazis singur și chiar dacă în Româniasperanța de viață este 75 de ani (71,4 ani la bărbați și 78,8 ani la femei), premierul a spus totuși că acest lucru va fi aplicabil "într-un an-doi".
Din datele extrase dintr-o bază de date a Națiunilor Unite pentru populație, la o comparație între România și Franța, rezultatele sunt net în defavoarea României. În România la această oră vârsta de pensionare la bărbați este de 65 de ani iar la femei de 60 de ani și șase luni, vârstă care va crește gradual la 63 de ani până în anul 2030.
În Franța bărbații și femeile se pensionează la 60 de ani, urmând ca vârsta de pensionare să crească gradual doar până la 67 de ani în perspectiva anului 2023. Dacă luăm în calcul și speranța de viață actuală, situația este și mai zdrobitoare între Franța și România. Francezii au o speranță de viață de 82,4 ani (79,4 bărbații și 85,4 femeile) fiind din acest punct de vedere pe locul 9 într-un clasament mondial, în timp ce România se află pe locul 67.

Niciun comentariu: