Radio Bunelu

Așa s-a scris istoria: 29 de morți la Mina Vulcan – 18 septembrie 1989



18 septembrie 1989. Ora 10:18. La Întreprinderea Minieră Vulcan, în Sectorul I, la orizonul 360 de metri are loc o puternică explozie. În urma tragediei, 29 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte nouă au fost rănite, fiind o perioadă în incapacitate temporară de muncă. Printre victime – cinci militari în termen. 
29 de persoane au murit, iar alte nouă au fost în în urma accidentului colectiv de muncă de la Întreprinderea Minieră Vulcan, din data de 18 septembrie 1989. Operaţiunile de salvare au durat mai bine de două săptămâni pentru că mai multe victime au rămas prinse între dărâmături, iar echipele de salvatori au ajuns cu greu la ele.
După câteva săptămâni de anchete, patru persoane sunt puse sub acuzare şi arestate. Un răspuns clar la ceea ce s-a întâmplat atunci vine abia la data de 25 martie 1991, când toţi cei patru inculpaţi sunt achitaţi. În presa vremii nu a apărut nici măcar un rând despre dezastrul de la Vulcan.
Tragedia de la Întreprinderea Minieră Vulcan din data de 18 septembrie 1989 i-a adus în faţa instanţei pe patru dintre angajaţii de la Sectorul I: Andrei Fodor (şeful Sectorului I), Gheorghe Popescu (maistru mecanic principal), Gri­gore Pop (maistru minier) şi Şte­fanache Pricop (şef de brigadă). Toţi patru au fost arestaţi, în baza rechi­zitoriului întocmit de Procuratura Judeţeană Hunedoara, iar în data de 4 decembrie 1989 au fost trimişi în judecată în Dosarul nr. 1780/1989.
Ei erau acuzaţi pentru săvârşirea, din culpă, a unor abateri de la normele de protecţie a muncii, dar şi pentru „distrugere din culpă în paguba avutului obştesc”. Cei patru au fost arestaţi la o lună după producerea accidentului colectiv de muncă.
După doi ani şi jumătate de la producerea accidentului cei patru au fost achitaţi, în baza a două noi expertize. Oricum, între timp parte dintre acuzaţiile care le fuseseră aduse au fost graţiate.

Author: 

Sursa: http://hunedoaralibera.ro/asa-s-scris-istoria-29-de-morti-la-mina-vulcan-18-septembrie-1989/

Niciun comentariu: