Radio Bunelu

Zonele turistice din Valea Jiului, subiect de film documentar pentru televiziunea naţională chineză



Obiectivele turistice din Valea Jiului sunt incluse într-un film documentar despre judeţul Hunedoara, realizat de o echipă a televiziunii naționale din China.
 
Echipa de producţie a Televiziunii Nationale Chineze CCTV 4 Internationala sosit în judeţul Hunedoara la începutul acestei săptămâni, la invitaţia oficialilor Consiliului Judeţean Hunedoara, iar printre obiectivele turistice cuprinse în amplul material filmat pe meleaguri hunedorene sunt şi staţiunile montane din Valea Jiului, pe lângă cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, Castelul Corvinilor ori Cetatea Devei.
„Facem o vizită în Valea Jiului pentru promovarea a ceea ce înseamnă turismul, cu frumuseţile naturale, posibilităţile noastre de a primi turişti din toate părţile, turism chinez, modern fiind un turist între 50 şi 60 de ani, un om care are anumite pretenţii, dar este foarte deschis la ceea ce înseamnă natură şi tot ce înseamnă posibilităţi de a-şi petrece timpul liber şi a se recreea într-un mediu cum este cel din Valea Jiului. I-am rugat, am insistat foarte mult să vină şi în această zonă şi atunci ei au acceptat să scurteze celelalte vizite în municipiul Sibiu, la Castelul Bran şi Castelul Peleş şi jumătate de zi i-am convins să vedem şi Valea Jiului, pentru că promovarea judeţului Hunedoara trebuie făcută în integralitatea lui”, a explicat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, care a însoţit echipa de producţie de la televiziunea naţională chineză.
Pentru Valea Jiului ca locaţie de filmare a fost ales Hotelul Rusu, de la poalele Parângului, fiind locaţia unde se ajunge cel mai repede, însă cu proiecţie şi pe celelalte staţiuni, respectiv Straja şi Pasul Vâlcan.
„Am promovat Cetăţile Dacice, Castelul de la Hunedoara, am promovat municipiul Deva cu Cetatea şi Magna Curia – Muzeul Civilizaţiei dacice şi Romane, Ulpia Romana Sarmizegetusa, pentru că focusarea este pe probleme cu specificitate turistică. Sigur, sunt lucruri pe care trebuie să le reglementăm, legate de rapiditatea cu care turiştii chinezi obţin vizele, am început demersurile prin rugămiţi adresate şi parlamentarilor noştri şi eu zic că lucrurile sunt pe un drum bun. Am solicitat, datorită timpului lor foarte scurt să vizităm cea mai apropiată locaţie – Cabana Rusu – dar avem două stick-uri de prezentare şi a frumuseţilor din Straja şi Pasul Vâlcan. De asemenea, prezentăm şi proiectul cu ceea ce înseamnă piste de biciclete la Straja”, a mai spus Mircea Bobora.
La întâlnirea cu echipa televiziunii naționale din China au fost prezenţi şi primarii din cele trei localităţi ale Văii Jiului unde se implementează proiecte de dezvoltare a turismului, respectiv Petroşani, Vulcan şi Lupeni, precum și Emil Părău și Doru Tamaș, investitori în turism în Straja și Parâng.
Potrivit informaţiilor oficiale, filmul realizat de echipa de producţie chineză va avea ca obiectiv promovarea turismului din județul Hunedoara, în integralitatea lui, astfel încât această zonă cu o bogată zestre istorică şi naturală să poată deveni o destinaţie de vacanţă pentru turiştii chinezi.
Carmen COSMAN – PREDA

Niciun comentariu: